Joris Larik in het Parool over een post-brexithandelsoorlog
In het Parool verscheen onlangs een artikel over de handelsoorlog die post-brexit oplaait. Joris Larik, universitair docent aan de FGGA, gaat in het opiniestuk in op de gevolgen van deze handelsoorlog, in het bijzonder voor de consument.
Komende winter zal je voor de kerst meer moeten betalen voor Engelse kaas, whisky, of zalm. Want al heeft het Verenigd Koninkrijk al ruim 1,5 jaar geleden de Europese Unie verlaten, toch wordt er nog flink geruzied tussen de twee. Nu gaat het over het protocol inzake Noord-Ierland. Larik: ‘De inkt was nog niet droog onder de nieuwe akkoorden die de betrekkingen tussen de EU en het VK nu regelen, toen de Europese Commissie het VK ervan betichtte ze te schenden, en het VK ze alweer wil herzien.’ Volgens Larik wordt het er, ondanks de recente tegemoetkoming door de EU, niet beter op.
Mogelijke escalatie
Volgens brexitkenners is een escalatie van dit geschil in de komende tijd dan een realistisch scenario. Larik: ‘Als dat gebeurt, moeten we ons ervan bewust zijn dat een handelsoorlog om Noord-Ierland ook Nederlandse bedrijven en consumenten zal raken.’ Larik stelt in zijn artikel dat de mogelijkheid tot escalatie namelijk in de post-brexitovereenkomsten is ingebakken. In sommige gevallen kan niet-naleving van het verplichten uit één akkoord leiden tot het schorsen van verplichtingen uit het ander. Dat laatste betreft met name de handels- en samenwerkingsovereenkomst, die sinds 1 mei in werking is en onder andere de wederzijdse markttoegang regelt.
Lees het hele opiniestuk hier
Joris Larik is universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht. Hij is gespecialiseerd op het recht van de externe betrekkingen van de EU en mondiaal bestuur. Zijn onderzoek werd bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Manfred Wörner Essay Award van de NAVO en de Mauro Cappelletti-prijs van het Europees Universitair Instituut voor het beste proefschrift in vergelijkend recht. Dr. Larik is de auteur van "Foreign Policy Objectives in European Constitutional Law" (OUP 2016) en co-auteur van "ASEAN’s External Agreements" (CUP 2015) en mederedacteur van “Just Security in an Undergoverned World” (OUP 2018) en “EU External Relations Law: Text, Cases and Materials” (2e editie, Hart Publishing 2020).