Van Weerwolver tot e-sporter: je kunt terecht bij vereniging Het Duivelsei
Bij studentenvereniging het Duivelsei leven de leden zich helemaal uit in spellen: games en bordspellen. Het Ganzenbord en Mens-erger-je-niet! zijn uit het zicht verdwenen. Liever grijpen de studenten naar uitdagender bordspellen of gaan ze samen gamen. ‘Je kunt bij ons jezelf zijn.’
LSSV Het Duivelsei heeft geen jaargroepen of een Kennismakingstijd, daar is de vereniging te klein voor. Maar verder heeft ze een structuur als alle andere studentenverenigingen, met een bestuur - bij gelegenheid unisex gehuld in grijs kostuum met rode das - en commissies, waarvan een zich bezighoudt met weerwolven. Dat dan weer wel. Maar niks ’s nachts ronddolen om er een te spotten, het is het (kaart)spel Weerwolven van Wakkerdam dat met een flinke groep gespeeld kan worden en dat door een spelleider wordt aangestuurd. In het spel doodt een weerwolf elke nacht een mens, dus is het zaak de weerwolven, die overdag niet zomaar herkenbaar zijn, te elimineren. ‘Je kunt het ook rond een kampvuur spelen’, vertelt Joris Vugs, bestuurslid en Student Book and Digital Media. ‘Dat geeft veel sfeer.’ In de lockdown heeft de commissie Weerwolven het spel overgezet naar online zodat de leden van huis uit kunnen meespelen.
Relaxed, zelfs nonchalant
De vereniging laat een gestage groei zien van 300 leden in 2015 naar 450 nu. De beperkte omvang zorgt voor laagdrempeligheid. ‘Je kunt binnenkomen en meedoen, en met het spel heb je meteen iets om over te praten’, aldus Joris. Er zijn relatief veel bèta’s lid, zoals studenten wiskunde en informatica, maar de sfeer is niet ‘nerderig’. En ook Geesteswetenschappen is goed vertegenwoordigd. Joris: ‘Je kunt stellen dat een bepaalde mate van nerd zijn, mainstream is geworden, zeker bij het gamen.’ Hij beschrijft de sfeer bij het Duivelsei als erg relaxed, zelfs wat nonchalant, en bijzonder gezellig. ‘Je kunt bij ons jezelf zijn, we zijn inclusief. Dat is erg prettig. We organiseren ook wel eens een feest bij het COC.’
Wat is een duivelsei?
Het is de middeleeuwse naam voor een dobbelsteen. Gokken zou ‘des duivels’ zijn, vandaar dat een dobbelsteen ook wel een duivelsei werd genoemd. Het logo van het Duivelsei is echter geen dobbelsteen maar een duiveltje.
Clubruimte in het Pelikaancomplex
Het Duivelsei heeft een clubruimte naast de Pelibar in het studentencomplex aan de Pelikaanstraat. De lockdown is benut om deze opnieuw te schilderen en in te richten. ‘We hebben ook een mooie gamehoek gemaakt’, vertelt Joris. En de vijfhonderd bordspellen liggen voorlopig weer strak in het gelid in de kasten. Elke donderdagavond is het clubavond, en alternerend op de dinsdag- en de woensdagavond. De avonden vinden nu online plaats. Normaliter komen er in het najaar een stuk of veertig leden per avond naar de clubruimte; richting zomer, als de scripties en andere werkstukken af moeten en tentamens gemaakt, zijn het er zo’n twintig. De vereniging heeft geen eigen bar, maar maakt gebruik van de Pelibar. Dat zou niet moeten verbazen, want op de vraag of drank niet slecht is voor de concentratie bij het spelen, zegt Joris: ‘Onze leden zijn geen drinkers.
De populairste spellen
De leden van het Duivelsei spelen graag niet al te moeilijke spellen waarbij het sociale aspect belangrijk is. Maar ze laten zich ook graag uitdagen door spelen die strategisch inzicht vergen. De populairste spellen die bij het Duivelsei online worden gespeeld zijn (nu) Weerwolven van Wakkerdam, een Frans spel, en Among-us. Joris: ‘Dat laatste is zo’n makkelijk en sociaal spel, dat met veel mensen gespeeld kan worden.’ Ook Pokémon kent liefhebbers. Van de bordspelen is in gewone tijden Twilight Imperium populair. ‘Een strategisch spel dat zich afspeelt in de ruimte waarbij partijen elkaar bevechten’, aldus Joris. ‘Het is wel een lange zit, ongeveer acht uur.’ En ook als kaartspel wordt Weerwolven van Wakkerdam vaak uit de kast getrokken.
Ook andere en buitenactiviteiten
Naast de clubavonden zijn er veel andere activiteiten – hoewel nu minder - zoals dagen op het strand Ook wordt weleens Tikkertje gespeeld, waarbij humans en zombies achter elkaar aan zitten. Dat gaat dan wel 24/7 door, twee weken lang. Joris: ‘Daar word je lekker paranoïde van.’
Zo nu en dan vraagt een uitgever van spellen de vereniging om als proefpanel te dienen voor nieuwe spellen die in ontwikkeling zijn. Het is een levendige markt en in de game-ontwikkeling hoort Nederland zelfs tot de wereldtop. Ook komt er soms een vraag om hulp vanuit de universiteit, bijvoorbeeld van studenten die in het kader van hun studie een spel willen maken.
E-Sports in aantocht
Vanaf het begin stelde de vereniging zich open voor liefhebbers van zowel bordspellen als game; de verkoopknaller van Sony, Playstation 1 die wereldwijd honderd miljoen keer over de toonbank ging, kwam uit in het oprichtingsjaar van het Duivelsei. In 1994, 27 jaar geleden. Joris zelf kwam als gamer binnen. ‘Maar je ziet dat de oversteek snel wordt gemaakt: gamers doen ook mee aan bordspelen en andersom.’
Binnenkort komt er een nieuwe loot aan de stam en dat is E-Sports, mogelijk ook een bron van nieuwe leden. ‘Nederland loopt hiermee nog wat achter’, aldus Joris. Terwijl het daarbij draait om virtuele sportcompetities - van ‘echte’ sporten als voetbal tot strategiespellen in (studenten)teams - is aansluiting gezocht en gevonden bij het Sportcentrum.
De homo ludens raakt nooit uitgespeeld.
Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie