Universiteit Leiden

nl en

Gezondheid en veiligheid

Voorlichtingsbijeenkomst

Kom naar de speciale voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid en gezondheid tijdens je buitenlandverblijf. Hier krijg je tips om je goed voor te bereiden en veilig op reis te gaan. De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats, de ene maand in Leiden, de andere in Den Haag.

Meer informatie & aanmelden

Noodgevallen

Noodnummer universiteit

Bel in geval van nood tijdens je buitenlandverblijf het noodnummer van de universiteit:

+31 71 527 6666

Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Registreer je bij Buitenlandse Zaken

Registreer je voor vertrek voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In crisissituaties (zoals een natuurramp of politieke onrust) kan het ministerie je dan bereiken en zo nodig hulp sturen. Registreren is gratis.

Download de app

Download ook de 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt hierin de veiligheidssituatie per land bekijken en een melding ontvangen als hierin iets verandert.

Negatief reisadvies? Check je bestemming

Je mag niet voor je studie naar een land gaan waarvoor een negatief reisadvies geldt.

 • Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe.
 • De situatie op je bestemming kan ook onveilig worden nadat je toestemming hebt gekregen of als je al op je bestemming bent. Dan moet je je verblijf uitstellen of onderbreken.
 • Koop een vliegticket met een flexibele vertrekdatum of sluit een annuleringsverzekering af. Dan kom je niet in de problemen als je je plannen moet aanpassen.

Geef je contactgegevens door

Het is belangrijk dat de universiteit weet waar je verblijft en hoe je te bereiken bent. Geef daarom na je aankomst in het buitenland je contactgegevens door. Als je op uitwisseling gaat, doe je dit al bij je online aanmelding. In andere gevallen ontvang je er een e-mail over zodra je op je bestemming bent.

Vaccinaties, medicatie en advies

Afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM)

Als je vaccinaties of medicatie nodig hebt (tegen malaria bijvoorbeeld), kun je terecht bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM). Hier kun je ook gezondheidsadvies op maat krijgen.

Locatie: Poortgebouw-Zuid
Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 9.30 uur
Op afspraak via: 071 - 526 3643

WHO

Op de website van de World Health Organisation vind je gezondheidsadvies per bestemming.

Gezondheidsverklaring

In sommige landen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Je kunt zo’n verklaring opvragen via:

Belangrijke documenten en telefoonnummers

Scan belangrijke documenten in en mail ze naar jezelf. Denk aan:

 • Paspoort/Identiteitsbewijs
 • Visum
 • Vliegtickets
 • Verzekeringspasjes
 • Creditcard
 • Pinpas

Sla belangrijke telefoonnummers op in je telefoon. Denk aan:

 • Het noodnummer van de universiteit: +31 71 527 6666 (24/7 bereikbaar)
 • Het noodnummer van je zorgverzekeraar
 • De telefoonnummers om je creditcard, pinpas en telefoon te blokkeren

Veilig online

Natuurlijk blijf je ook in het buitenland graag online. Daar kunnen wel risico’s aan zitten. Als je gebruikmaakt van onbeveiligde wifi kunnen je gegevens gestolen en misbruikt worden. In sommige landen kun je zelfs in de cel belanden als je je niet aan de regels over internetgebruik houdt. Zorg er daarom voor dat je ook je internetgebruik goed voorbereidt. In deze handige gids staat precies hoe je dat doet.

Functiebeperking

Een verblijf in het buitenland is vaak ook mogelijk als je een functiebeperking hebt. Net als de rest van je studie kost het mogelijk iets meer planning, en heb je misschien ondersteuning of aanpassingen nodig.

Advies

Bespreek je plannen met je buitenlandcoördinator en een medewerker van het Fenestra Disability Centre. Zij kunnen je ondersteunen bij het plannen van je verblijf. Ze kunnen bijvoorbeeld nagaan of jouw bestemming alle voorzieningen biedt die je nodig hebt, en daar zo nodig afspraken over maken met de gastuniversiteit.

Financiële ondersteuning

Als je buitenlandverblijf extra kosten met zich meebrengt doordat je een functiebeperking hebt, kun je extra financiering aanvragen.

Begin op tijd

Start zo vroeg mogelijk met het plannen van je verblijf. De deadlines voor aanmelding zijn vaak ver voor de start van je periode in het buitenland. En als je ondersteuning of aanpassingen nodig hebt vanwege je functiebeperking, kan dat extra tijd kosten. Begin dus op tijd, dan kun je alles goed voorbereiden.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie