Universiteit Leiden

nl en

Betalen

Je kunt het collegegeld op een aantal manieren betalen. Welke betaalwijze je kunt kiezen hangt af van je situatie.

Als je je hebt (her)ingeschreven bij de Universiteit Leiden, dan kun je betalen middels een digitale (incasso)machtiging. Je moet dan uit Nederland, de Europese Economische Ruimte (EER), Suriname of Zwitserland komen, of je nationaliteit moet gelijkgesteld zijn aan de Nederlandse, én je moet een bankrekeningnummer uit een SEPA-land hebben.

De EER bestaat uit de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden.

Betaalgegevens in Studielink

Je moet voor de digitale (incasso)machtiging je betaalgegevens in Studielink invullen. Zodra het te betalen bedrag is vastgesteld wordt die mogelijkheid beschikbaar in Studielink. Je moet daar dan de optie voor de digitale (incasso)machtiging aanvinken. Lees ook de voorwaarden (op diezelfde pagina).

In één keer of in termijnen

Je kunt het collegegeld in één keer of in vijf termijnen laten afschrijven. Als je kiest voor termijnen betaal je eenmalig 24 euro administratiekosten.

Incassodata

Het collegegeld wordt op onderstaande dagen afgeschreven. Als je in één keer betaalt, wordt het volledige bedrag op de eerste datum afgeschreven.

2023/2024

  • 25 oktober 2023
  • 22 december 2023
  • 26 februari 2024
  • 25 april 2024
  • 25 juni 2024

2024/2025

  • 25 oktober 2024
  • 24 december 2024
  • 25 februari 2025
  • 25 april 2025
  • 25 juni 2025

Rekeningnummer wijzigen

Als je al een machtiging hebt afgegeven en het collegegeld toch van een andere rekening wilt laten afschrijven, moet je de betaalgegevens wijzigen in Studielink. Lukt dat niet? Stuur dan dit formulier ondertekend naar de financiële administratie van de universiteit.

Betaling door een derde

Als iemand anders je collegegeld betaalt door middel van digitale (incasso)machtiging, dan moet die persoon een bankrekeningnummer uit een SEPA-land

Als je in Studielink hebt aangegeven dat iemand anders je collegegeld betaalt, dan ontvang je een e-mail met activeringscode zodra de hoogte van je collegegeld bekend is. Stuur deze door naar degene die gaat betalen, die kan dan op Studielink inloggen. De gegevens van de betaler kunnen dan worden aangepast, waarna de (incasso)machtiging wordt bevestigd. 

Vragen

Heb je vragen over betalen via digitale (incasso)machtiging? Ga dan naar meer informatie over de werking van Studielink

Kom je niet uit de EER? Dan kun je niet met digitale (incasso)machtiging betalen en krijg je automatisch een factuur toegestuurd. In deze factuur staat wat de hoogte van het collegegeld is en hoe je dit bedrag kunt voldoen.

Als je werkgever je collegegeld betaalt, dan kun je een factuur aanvragen via de financiële administratie van de universiteit en die naar je werkgever doorsturen. Aangezien je zelf verantwoordelijk blijft voor de betaling van je collegegeld, sturen we de factuur naar jouw eigen correspondentieadres, zoals ingevuld in Studielink.

Zodra de factuur naar de werkgever is doorgestuurd, dient de werkgever het bedrag dat in de factuur staat over te maken onder vermelding van je studentnummer. Wanneer de werkgever betaalt is het alleen mogelijk om het collegegeld in één keer te voldoen.

Kun je of wil je het collegegeld niet via een digitale incassomachtiging betalen, dan kun je het collegegeld ook rechtstreeks overmaken of pinnen, óf dit laten doen door een derde partij. Als je hiervoor kiest is het alleen mogelijk om het collegegeld in één keer te voldoen.

Je moet wel je betaalgegevens invullen in Studielink. Daarna krijg je het te betalen bedrag  te zien.

Als een derde partij jouw collegegeld betaalt, moet je ook een volmacht ten behoeve van de betaling van het collegegeld volledig ingevuld en ondertekend opsturen naar de financiële administratie van de universiteit.

Overschrijven

Je moet bij overschrijving aan de Universiteit Leiden altijd je studentnummer vermelden. Dit zijn de betalingsdetails:

Rekeninghouder: Universiteit Leiden
IBAN: NL71RABO0103257217
BIC/SWIFT: RABONL2U

Universiteit Leiden
Rapenburg 70
2311 EZ Leiden

Rabobank
Schipholweg 9
2316 XB  Leiden

Let op: Je bank kan kosten in rekening brengen voor de overschrijving. Dit bedrag moet je zelf betalen.

Pinnen

Pinnen is mogelijk met betaalkaarten van Maestro of met het V PAY-logo. Let op! Het maximaal te pinnen bedrag kan per bank verschillen. Als dat bedrag lager is dan wat je aan collegegeld moet betalen, dan kun je in meerdere transacties pinnen.

In het geval van creditcard-transacties worden extra kosten in rekening gebracht.

Volg je twee of meer opleidingen bij meerdere instellingen? Dan hoef je in de meeste gevallen maar één keer collegegeld te betalen. Bij de andere onderwijsinstelling(en) kun je dan een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) inleveren.

Je betaalt collegegeld aan een andere instelling en gaat ook in Leiden studeren

Alleen als je aan de Universiteit Leiden een opleiding doet waarvoor je het wettelijk collegegeld moet betalen, dan kun je in Leiden een BBC laten zien. Die kun je aanvragen bij de andere onderwijsinstelling. Neem voor meer informatie over het inleveren van het BBC contact op met de Frontoffice Studentenzaken in Plexus.

Je betaalt collegegeld in Leiden en gaat ook aan een andere instelling studeren

Alleen als je aan de Universiteit Leiden een opleiding doet waarvoor je het wettelijk collegegeld betaalt (of een bedrag gelijkgesteld daaraan), dan kun je een BBC aanvragen bij het Frontoffice Studentenzaken in Plexus. Het document lever je vervolgens in bij de andere onderwijsinstelling.

Wil je tijdens het collegejaar je betaalwijze wijzigen? Vul het formulier wijziging betaalwijze in en e-mail het naar de financiële administratie van de universiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.