Universiteit Leiden

nl en

Nederland verlaten

Als internationale student moet je met een aantal dingen regelen voordat je na je studie Nederland verlaat.

Heb je een verblijfsvergunning voor studie?
 

  • Vertrek je eerder? Meld het bij het Visa Team
    Vertrek je voor het eind van je studie? Meld dit bij het Visa Team zodat ze hun administratie kunnen bijwerken en dit kunnen doorgeven aan de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

  • Lever je verblijfsvergunning in
    Je verblijfsvergunnning is eigendom van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Als je het Schengengebied verlaat, moet je het daarom per post of persoonlijk inleveren bij de IND. Bekijk de gedetailleerde instructies op de website van de IND (onder ‘Lever uw verblijfsdocument in bij de IND’).

Schrijf je uit bij de gemeente

Als je niet van plan bent binnen 8 maanden terug te keren naar Nederland, moet je uitschrijven bij je (Nederlandse) gemeente. De procedures hiervoor verschillen per gemeente. Onderneem zo vroeg mogelijk actie indien je een afspraak moet inplannen of documentatie moet regelen. Bekijk hoe het in zijn werk gaat bij:

Sta je ergens anders ingeschreven? Bekijk de website van je gemeente.

Als je je hebt uitgeschreven, worden je gegevens opgenomen in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI).

Download en activeer de DigiD app

De DigiD app kan handig zijn als je na je vertrek nog administratieve zaken in Nederland moet afhandelen. Je hebt DigiD bijvoorbeeld nodig om een uittreksel van je Nederlandse diploma aan te vragen.

Zeg je Nederlandse bankrekening op

Ben je niet van plan terug te keren naar Nederland? Zeg dan je Nederlandse bankrekening op om onnodige kosten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met je Nederlandse bank.

Laat je diploma legaliseren

Als je van plan bent in het buitenland te studeren of werken, heb je vaak een gelegaliseerde versie van je Nederlandse diploma nodig. Het is veel makkelijker om dit te doen vóór je Nederland verlaat. Lees meer over je diploma legaliseren.

Regel zaken rond je woningopzegging

Zorg dat je ruim voor je vertrek weet welke stappen je moet zetten bij het verlaten van je woning. Ga bijvoorbeeld bij je verhuurder na of er een eindinspectie is, hoe je je borg terugkrijgt en waar en wanneer je de sleutel moet inleveren.

Huur je via DUWO? Bekijk dan de pagina Ik vertrek uit mijn kamer.

Zeg overheidsuitkeringen en -toeslagen op

Ontvang je uitkeringen of toeslagen van de Nederlandse overheid, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of studiefinanciering via DUO? Vergeet niet deze op te zeggen als je Nederland verlaat, zo voorkom je boetes.

Zeg aanvullende (Nederlandse) verzekeringen op

Heb je (aanvullende) Nederlandse verzekeringen afgesloten, zoals een zorg-, aansprakelijkheids- of inboedelverzekering? Zeg ze op wanneer je Nederland verlaat. Ga voor meer informatie naar je verzekeraar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.