Universiteit Leiden

nl en

Gevolgen van de Brexit

Ben je een Britse burger die momenteel aan de Universiteit Leiden studeert? Of ben je een student aan de Universiteit Leiden en studeer je in het Verenigd Koninkrijk, of ben je dat van plan? Lees wat de Brexit voor jou betekent.

Bekijk de Engelstalige pagina.

Gevolgen van Brexit voor studenten in het Verenigd Koninkrijk

Voor EU-burgers die op de dag van de Brexit in het Verenigd Koninkrijk studeren of wonen, blijft het EU Settlement Scheme gelden na de Brexit, zelfs in het geval van ‘no deal’. Dit betekent dat je kunt blijven studeren of werken zoals je dat nu doet, en dat je toegang tot voordelen en diensten in het Verenigd Koninkrijk onveranderd blijft. Dit blijkt uit de beleidsnotitie waarin de Britse overheid uiteenzet hoe de rechten van burgers zullen worden beschermd bij een no deal-Brexit.

Check de gevolgen voor je collegegeld

Vraag bij je Britse Universiteit na of je collegegeld volgend jaar verandert door de Brexit. De Universiteit van Oxford heeft bijvoorbeeld beloofd dat EU-studenten, die in 2018-2019 met hun studie zijn begonnen, het EU-tarief (‘home fee’) zullen blijven betalen voor de resterende jaren van die studie.

Erasmus+ programma

Als je start vóór de Brexit
Dankzij een speciale verordening van de Europese Unie kom je gewoon in aanmerking voor een Erasmus+ beurs als je vóór de Brexit-datum start met je studie of je stage in het Verenigd Koninkrijk. Hou er wel rekening mee dat we de beurs pas kunnen overmaken naar je bankrekening op de startdatum van je studie of stage. Pas dan weten we namelijk zeker dat je recht hebt op de Erasmus+beurs.

Als je start na de Brexit
Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de Brexit heeft als je met je studie of stage in het Verenigd Koninkrijk begint na de Brexit-datum. Mocht het zo zijn dat het Verenigd Koninkrijk door de Brexit geen deel meer uitmaakt van het Erasmus+programma, dan kunnen studenten van de Universiteit Leiden voor hun uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk een LUSTRA+beurs aanvragen. Voor nu adviseren we studenten die voor studie of een stage naar het Verenigd Koninkrijk willen gaan om een Erasmus+ beurs aan te vragen. Zodra er meer bekend is, zullen we vermelden welke beurs van toepassing is. Houd er rekening mee dat de LUSTRA+beurs minder royaal is dan de Erasmus+beurs.

Meer advies

Neem voor meer advies contact op met je buitenlandcoördinator.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie