Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Inschrijving voor vakken en tentamens loopt via uSis of de onderwijsadministratie. Dit verschilt per opleiding.

Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de onderwijsadministratie van je opleiding.

uSis
Heb je vragen over uSis? Bekijk dan de Veelgestelde Vragen of stel je vraag aan de webredactie uSis.

Zo schrijf je je in voor vakken in uSis

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Verplichte inschrijving voor hoorcolleges en werkgroepen. Geen inschrijving nodig voor toetsing.

Voor alle studenten Geesteswetenschappen is het verplicht zich in te schrijven voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Je schrijft je in via uSis. Dat geldt zowel voor de verplichte onderdelen als voor de studieactiviteiten die je in de keuzeruimte (minor) volgt. Alleen voor je bachelor-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoef je je niet in te schrijven, dat gebeurt via de onderwijsadministratie.

Zie voor meer informatie deze pagina.

NB: Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges die in september beginnen meestal ingeschreven door hun opleiding. Ook voor hen geldt: controleer op tijd of je staat ingeschreven!

Inschrijven voor hoorcolleges en werkgroepen

Voor hoorcolleges en werkgroepen schrijf je je tijdig in via uSis. Sommige werkgroepen hebben een beperkte capaciteit en kunnen snel vol zijn. Niet ingeschreven staan voor een cursus kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de afsluitende tentamens van de cursus.

  • Semester 1: Inschrijven voor een hoorcollege of werkgroep in het 1e semester is voor cursussen in de Bachelor mogelijk vanaf 15 juli 13.00 uur en voor cursussen in de Master vanaf 16 juli 13.00 uur tot en met 14 dagen voor de start van het onderwijs.
  • Semester 2: Inschrijven voor een hoorcollege of werkgroep in het 2e semester is voor cursussen in de Bachelor mogelijk vanaf 15 december 13.00 uur en voor cursussen in de Master vanaf 16 december 13.00 uur tot en met 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Daarna is het niet meer mogelijk om je zélf in te schrijven via uSis. Ben je te laat met inschrijven voor hoorcolleges en werkcolleges, dan kun je contact opnemen met de onderwijsadministratie. Je hebt hiervoor toestemming van de docent nodig. Voor kerncurriculumvakken neem je contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.

Inschrijven vakken en tentamens collegejaar 2021-2022

Omdat het de eerste uren nadat de inschrijfperiode van start gaat druk kan zijn, zal er gebruik worden gemaakt van een zogenaamd ticketingsysteem voor het inloggen op uSis. Dit houdt in dat je mogelijk niet direct in uSis kunt inloggen. 

Over het ticketingsysteem

Als veel studenten zich gelijktijdig willen inschrijven, kan uSis overbelast raken. Om dit te voorkomen, zetten we een ticketingsysteem in. Dit houdt in dat als je als student probeert in te loggen in uSis je in een ticket met een inlogmoment toegewezen krijgt. Zodra je aan de beurt bent, kan je inloggen om in te schrijven. 

Op de startdatum van de inschrijving (15 juli voor de bacheloropleidingen en 16 juli voor de masteropleidingen) om 12.30 uur wordt het ticketingsysteem aangezet. Vanaf dat moment kan je niet meer direct inloggen in uSis. Als je hiervoor al bent ingelogd, dan word je automatisch om 12.30 uur uitgelogd. Je kunt hierna niet meer direct inloggen.

De drukte in uSis wordt real time gemonitord. Zodra de drukte afneemt en er geen risico meer is op het overbelast raken van uSis, zal het ticketingsysteem worden uitgezet. Als student merk je dit doordat je direct kunt inloggen. De verwachting is dat het ticketingsysteem na 17.00 uur niet meer nodig is. Dit kan iets vroeger of iets later worden. Houd hier rekening mee. We adviseren je om niet direct om 13.00 uur te gaan inschrijven als dat niet strikt noodzakelijk is.

Inlogmoment

Als je een ticket hebt ontvangen, zie je direct hoeveel ‘wachtenden’ er nog voor je zijn en hoe lang het ongeveer gaat duren voordat je aan de beurt bent. Deze tijd is een indicatie. Houd dus je wachttijd goed in de gaten. De feitelijke wachttijd kan een stuk korter zijn doordat studenten geen gebruik maken van hun ticket en/of omdat het aantal studenten dat toegelaten wordt, verhoogd wordt. Als tussendoor je internetverbinding wegvalt en je weer online komt, kom je op dezelfde plek in de wachtrij terug, behalve als je in de tijd dat je offline was aan de beurt was en ook de tien minuten extra tijd zijn verstreken.

Mail als reminder

Je kunt ervoor kiezen om aan te geven dat je vlak voordat je aan de beurt bent op je e-mailadres een bericht wilt ontvangen. Je kunt dan tussendoor wat anders gaan doen en je browser sluiten. Je ontvangt via de mail een link waarmee je kunt inloggen zodra je aan de beurt bent. Deze kun je ook op andere devices gebruiken. Let op: je hebt tien minuten de tijd om in te loggen als je aan de beurt bent. Als je niet binnen die tien minuten inlogt, wordt je plaats vrijgegeven. Je zult dan weer een nieuw ticket toegewezen krijgen.

In de studentenapp zal geen gebruik worden gemaakt van het ticketingsysteem hier kan je direct inloggen. Echter als er veel gebruik wordt gemaakt van de app, kan deze wel langzaam worden. Je kunt dit met name merken aan het feit dat schermwisselingen lang (oplopend tot tientallen seconden) kunnen duren.

Inschrijven (deel)tentamens, essays, schrijfopdrachten en herkansingen

Inschrijving voor toetsing is niet nodig. De onderwijsadministratie schrijft je in voor de toetsing van elke cursus. Dit gebeurt voor de eerste semestercursussen in de eerste twee weken van oktober en voor de tweede semestercursussen in de eerste twee weken van maart. Mocht je ingeschreven zijn en toch niet deelnemen aan de toetsing, word je verzocht dit door te geven aan de onderwijsadministratie van de opleiding of bij het studiepunt van de Faculteit in het Lipsius.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.