Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je voltijd eerstejaars bachelorstudent, volg je een premaster of ben je bij een andere universiteit ingeschreven? Dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek.

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2022-2023
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 15 juni 2022 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2022 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2022-2023
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 12 juli 2022 om 13.00 uur
Master Vanaf 13 juli 2022 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 13 december 2022 om 13.00 uur
Master Vanaf 14 december 2022 om 13.00 uur

Deadline

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

  • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
  • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
  • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Tentamens: voorinschrijving bevestigen

Als je je inschrijft voor een tentamen is dat slechts een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname hierna nog bevestigen in MyStudymap. Dit kun je tot uiterlijk tien dagen voor het tentamen doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kun je niet meedoen aan het tentamen.

Vragen

Verplichte inschrijving voor hoorcolleges, tentamens en werkgroepen

Voor alle studenten Geesteswetenschappen is het verplicht zich in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Je schrijft je in via MyStudymap. Dat geldt zowel voor de verplichte onderdelen als voor de studieactiviteiten die je in de keuzeruimte (minor) volgt. Alleen voor je bachelor-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoef je je niet in te schrijven.

Dit geldt niet voor premaster studenten/gaststudenten/contract en à la carte/ exchange studenten.

Zie voor meer informatie deze pagina.

NB: Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges die in september beginnen ingeschreven door hun opleiding. Ook voor hen geldt: controleer op tijd of je staat ingeschreven! Voor de colleges en tentamens die in februari beginnen dien je je als student zelf in te schrijven.

Plannen van je studie

Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat.

  • Semester 1: Plannen van het eerste semester is mogelijk in MyStudymap vanaf 15 juni 13.00 uur. Dit geldt zowel voor bachelor- als voor masterstudenten.

Zie voor meer informatie over het verschil tussen plannen en inschrijven, deze pagina.

Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens

Voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Sommige werkgroepen hebben een beperkte capaciteit en kunnen snel vol zijn. Niet ingeschreven staan voor een werkgroep/hoorcollege betekent dat je niet mag deelnemen aan de cursus en ook niet aan de tentamens van de cursus. Met het inschrijven voor een tentamen krijg je een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname aan een tentamen tussen dertig en tien dagen voordat het tentamen plaatsvindt in het studentenportaal bevestigen. Je ontvangt hierover bericht. Als je je deelname niet tijdig bevestigt, kun je niet deelnemen aan het tentamen.

  • Semester 1: Inschrijven voor een hoorcollege, werkgroep of tentamen of werkgroep in het 1e semester is voor cursussen in de Bachelor mogelijk vanaf 12 juli 13:00 uur en voor cursussen in de Master vanaf 13 juli 13:00 uur tot en met 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Daarna is het niet meer mogelijk om je zélf in te schrijven via MyStudymap. Ben je te laat met inschrijven voor hoorcolleges en werkcolleges, dan kun je contact opnemen met de onderwijsadministratie. Je hebt hiervoor toestemming van de docent nodig. Voor kerncurriculumvakken neem je contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.

Let op!

Voor inschrijvingen in MyStudymap gelden een aantal belangrijke aandachtspunten. Zorg dat je deze gelezen hebt voor je je gaat inschrijven.

Aandachtspunten MyStudymap

Inschrijven essays en schrijfopdrachten

Inschrijving voor essays als eindopdracht gaat op dezelfde manier als voor tentamens. Echter je hoeft je deelname hieraan niet te bevestigen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.