Lezing | Studium Generale

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

In 1937 emigreerde Karl Popper uit Wenen naar Nieuw-Zeeland. Aangesteld aan Canterbury University College te Christchurch, voltooide hij twee werken waarin hij politieke vrijheid verdedigde tegen totalitaire en autoritaire doctrines: The Poverty of Historicism (1944-1945), en The Open Society and its Enemies (1945). Zoals hij later schreef in zijn autobiografie Unended Quest (1974), waren dit zijn ‘oorlogsinspanningen’. In dit eerste college worden beide boeken besproken. We zullen ons afvragen wat we ervan kunnen leren voor onze tijd.

De spreker

Herman Philipse studeerde rechten te Leiden en wijsbegeerte in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij universiteitshoogleraar (Distinguished University Professor) in de wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, momenteel in het bijzonder de kennistheorie, de godsdienstfilosofie, en de meta-ethiek. Hij leidt een NWO onderzoeksprogramma over Evolution and Ethics. Het recentste boek van zijn hand is God in the Age of Science? A Critique of Religious Reason (Oxford University Press, 2012).