Cleveringa-oratie

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Groot Auditorium

De Universiteit Leiden heeft historicus dr. Katja Happe benoemd tot Cleveringahoogleraar 2019-2020. Zij aanvaardt dit hoogleraarschap met het uitspreken van haar Cleveringa-oratie: 'Mensen maken verschil - persoonlijke perspectieven uit de bezettingstijd in Nederland'.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar bij de Cleveringa-oratie. De oratie zal ook gelivestreamd worden op onder meer deze pagina.

Over Katja Happe

Katja Happe doet onderzoek naar de Jodenvervolging in Nederland en schreef daarover het alom geprezen boek ‘Veel valse hoop’. Zij schreef dit boek in eerste instantie voor een Duits publiek. Het was in Duitsland namelijk niet zo bekend dat Nederland binnen Noord-en West-Europa het land is waar procentueel het hoogste aantal Joden – rond de 75 procent - werd gedeporteerd naar vernietigingskampen. In haar boek analyseert Happe de uiteenlopende redenen hiervoor, zoals de gezagsgetrouwe cultuur van de Nederlanders en de houding van de Nederlandse overheid.

Lees meer over Katja Happe