Congres/symposium

Neerlandistiekdagen in Leiden: onderwijs en onderzoek in beeld

vrijdag 6 maart 2020
Lipsius

diverse zalen, ook in de Matthias de Vrieshof

Een bloeiend vakgebied

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart a.s. zullen academici, docenten, studenten en geïnteresseerden in Leiden samenkomen om de status en het belang van de hedendaagse neerlandistiek te demonstreren en te bespreken. De neerlandistiek is een bloeiend vakgebied en dat willen we graag laten zien. Tijdens deze dagen staan inspirerende workshops, onderzoekspitches, lezingen en debatten op het programma, waarin de mogelijkheden binnen en de grenzen van de discipline worden verkend en verlegd.

Vrijdag: onderwijs en onderzoek

Vrijdag staat in het teken van onderwijs en onderzoek. Op deze dag gaan we met elkaar in gesprek over de urgente vragen binnen het onderwijs en de academische neerlandistiek: over de neerlandistiek en diversiteit, over haar politieke positie en imago, over de neerlandistiek en interdisciplinariteit, over de neerlandistiek in de media, over de internationale neerlandistiek, over de neerlandistiek in de klas, en nog veel meer.

Zaterdag: publieksdag

Zaterdag betreft een publieksdag waarop de veelzijdigheid van het vakgebied getoond wordt aan een breder publiek. Lezingen en workshops worden afgewisseld met uitgebreide parallelsessies en panelgesprekken. Denk hierbij aan de Neerlandistiek in al haar facetten: van een workshop Neerlandistiek en geneeskunde tot een Panelbijeenkomst hiphop. Ook zal er een randprogrammering zijn in de stad Leiden, met onder andere literaire optredens en een poëziewandeling. En radioprogramma De Taalstaat is er de hele ochtend bij: de uitzending staat geheel in het licht van het academisch onderzoek en onderwijs binnen het vak Nederlands.
Klik hier voor meer informatie over de Publieksdag.

Het beloven twee mooie dagen te worden vol inspiratie en nieuwe inzichten! Samen bepalen we de koers van de toekomstige Neerlandistiek.

Meer informatie is hier te vinden.

Programma 6 maart

13:30 - 14:00 Meesterschapsteams

Keuze uit:

• De nieuwste promoties in de vakdidactiek
  • Gespreksronde: methodes voor voortgezet onderwijs
  • Gespreksronde: vakoverschrijdend onderwijs en onderzoek

Keuze uit:

• Inspirerende leraren vertellen
  • Workshop: onderzoekstools voor de Geesteswetenschappen
  • Gespreksronde: populariseren
16:15 - 17:00 Plenaire afsluiting
17:00 - 18:00 Borrel

Meer informatie

Mail voor meer informatie en aanmeldmogelijkheden naar Organisatie Neerlandistiekdagen.