Alumni-activiteit | Lezing

Serie
Huizingalezing
Academiegebouw

Volg de lezing online via de link hieronder

49e Huizingalezing door schrijver en columnist Maxim Februari

In het Groot Auditorium van het Academiegebouw in Leiden zal Februari op vrijdag 11 december om 20.00u een rede houden met als titel ‘Slechte kunst’. De 49e Huizingalezing zal, voor het eerst in haar geschiedenis, gratis te volgen zijn via een online livestream.
De livestream is op vrijdag 11 december vanaf 19.45u beschikbaar op deze pagina.

Over de lezing 'Slechte kunst'

‘We hebben kunstenaars en schrijvers nodig’: het is het nieuwe mantra. We hebben kunstenaars en schrijvers nodig om de post-corona wereld vorm te geven, om de klimaatcrisis op te lossen en het verdelingsvraagstuk, om toekomstscenario’s op te stellen over identiteit en terrorisme. En wat kunnen die kunstenaars en schrijvers dan bijdragen? De kracht van verbeelding, leest de schrijver in zijn mail, als hij weer eens wordt opgetrommeld. Kennelijk gaat iedereen er voetstoots van uit dat kunst en literatuur een heilzame bijdrage komen leveren, dat ze de mensheid in de goede richting sturen. Maar wat is de goede richting? En hoe weten we dat? En heeft de kunst eigenlijk niet iets beters te doen?

Over de spreker

Maxim Februari (1963) is schrijver. Hij studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten in Utrecht en promoveerde in Tilburg op een filosofisch proefschrift over de beperkingen van economische rationaliteit. Hij schrijft romans, columns en essays en heeft lang als adviseur gewerkt, onder andere op het terrein van industriële veiligheid. Zijn werk is vele malen bekroond, in 2020 met de P. C. Hooftprijs.

Programma

20.00 uur - Welkomstwoord door Prof.dr. Mark Rutgers, voorzitter van de Huizingacommissie
20.10 uur - Huizingalezing door Maxim Februari
21.00 uur - Interview met Maxim Februari door studenten Maria van Dordrecht (BA Nederlandse taal en cultuur, BA Filosofie) en Friso Timmenga (MA Modern European Philosophy)

Gratis livestream

De lezing, met een beperkt aantal genodigden, is door middel van een gratis livestream op vrijdag 11 december vanaf 19.45u beschikbaar op deze pagina. Deze livestream is vervolgens van 14 december tot 15 januari terug te zien.

Herinnering voor de livestream

Wilt u een herinnering voor de livestream ontvangen, laat dan hier uw e-mailadres achter.
Kaarten om de lezing live bij te wonen worden dit jaar in verband met de coronamaatregelen helaas niet verkocht.

Uitgave reserveren

Wilt u zeker zijn van een boekje? U kunt de tekstuitgave van de Huizingalezing nu alvast reserveren via dit formulier op de website van Elsevier Weekblad.
Na afloop van de lezing is de tekstuitgave verkrijgbaar via de webshop van Elsevier Weekblad of via de (internet) boekhandel.

Vragen?

Mail naar Huizingalezing@hum.leidenuniv.nl.

Maxim Februari (foto: Niek Stam)