Universiteit Leiden

nl en

Lezing en filmpresentatie

Uur van Herinnering

Datum
dinsdag 4 mei 2021
Tijd
Bezoekadres
Online

Lezing

De nabijheid van nazi-wetenschap: archeologie in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Prof.dr. Martijn Eickhoff
 

De discussie over de vraag wat nazi-wetenschap inhoudt, vindt haar oorsprong in de jaren 1930. Met de toenmalige rol en positie van archeologen in Leiden (en elders in Nederland) als uitgangspunt, bespreekt Martijn Eickhoff in deze lezing verschillende uitingsvormen van nazi-wetenschap en uiteenlopende visies erop. Hij stelt de vraag in hoeverre bepaalde stereotyperingen, gedragen door beeldvorming uit de hedendaagse populaire cultuur, ertoe leiden dat we de nabijheid en actualiteit van nazistische wetenschapspraktijken te weinig onder ogen zien.

Martijn Eickhoff is onderzoeker bij NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en werkzaam als bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld bij het Groningen Institute of Archaeology (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de geschiedenis, culturele dimensies en nawerking van grootschalig geweld en regime change in Europa en Azië.

Film

Archaeology of Resistance


Na de lezing van Martijn Eickhof volgt de première van de film 'Archaeology of Resistance'. In deze uit de gelijknamige research clinic voortgekomen videoproductie interviewen studenten Aida Gholami, Berta Navarro en Emma Gerritsen vijf medestudenten en de uit voormalig Joegoslavië afkomstige schrijster Dubravka Ugrešić. Waarom werken traumatische oorlogservaringen nog generaties lang door? Welke vormen van verzet bestaan er? De geïnterviewden vertellen ieder hun aangrijpende familieverhaal aan de hand van een persoonlijk voorwerp. 

Lezing en film bekijken

Op 4 mei vanaf 19:00 uur kunt u de lezing van Martijn Eickhoff en de film 'Archaeology of Resistance' via een videostream bekijken op de Uur van Herinnering-website. U kunt ook na die datum nog kijken.

Uur van Herinnering

Rector Hester Bijl moedigt iedereen aan te kijken: 

‘Kijk op 4 mei naar het indrukwekkende Uur van Herinnering, met een lezing door NIOD-historicus, Martijn Eickhoff, en een video van onze studenten over hun bewogen familiegeschiedenis. In zijn werk en in deze lezing stelt Eickhoff vragen over wie we zijn en waar we voor staan in tijden van oorlog en geweld. Op 4 mei staat hij ook stil bij de rol van onze eigen universiteit in de oorlog met aandacht voor de complexe kanten en kennis die nooit waardevrij is. 

‘Daarna vertellen vijf van onze eigen studenten voor de camera over de invloed van oorlog en geweld op hun leven en dat van hun familie. Ze helpen ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en wat onze rol is in het bevechten ervan. Een belangrijk programma, dit Uur van Herinnering. Ik hoop dat veel medewerkers en studenten zullen kijken en stilstaan bij de enorme impact van oorlog en geweld, ook vandaag de dag.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.