Universiteit Leiden

nl en

Lezing

‘Daniel van Eijs. Een zoektocht om aan het werk te blijven in de 18e eeuw’ door Sjoerd Ramackers

  • Sjoerd Ramackers
Datum
zondag 10 oktober 2021
Tijd
Bezoekadres
Museum de Lakenhal

Daniel van Eijs (1688-1739) was een succesvol lakenhandelaar. Maar vanaf 1725 gaat het helemaal mis met de Leidse lakenindustrie, en Van Eijs gaat op zoek naar nieuwe manieren om aan het werk te blijven. Na een aantal onsuccesvolle pogingen besluit hij een erfenis te gebruiken om plantages te kopen. En ook al bevonden die plantages zich aan de andere kant van de wereld, Daniel was erg betrokken bij de werkzaamheden daar. Recent onderzoek van Museum De Lakenhal naar de brieven tussen Van Eijs en zijn assistent laten bijvoorbeeld zien hoe een Leidse ondernemer in de 18e eeuw dacht over slavernij.

Geschiedenisstudent en voormalig Lakenhal-stagiair Sjoerd Ramackers vertelt je in deze lezing over Daniel van Eijs en zijn pogingen om aan het werk te blijven. Hij gaat in op de werkzaamheden die Van Eijs liet uitvoeren in Nederland, in Europese havensteden en op zijn plantages in Rio de Berbice. Reserveren voor de lezing is niet mogelijk. Ga vlak voor de starttijd naar het Auditorium om te zien of er een plekje vrij is. Neem ook je coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs mee.

Meer weten?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.