Universiteit Leiden

nl en

Seminar

Autonomie en Verantwoordelijkheid voor Kwaliteit in het Hoger Onderwijs

Datum
donderdag 3 maart 2022
Tijd
Toelichting
Livestream via MS Teams
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.60

Druk op het Hoger Onderwijs

Het huidige kwaliteitszorgsysteem van het hoger onderwijs is onder druk komen te staan. Volgens critici levert het systeem veel regeldruk op en zijn accreditaties op het opleidingsniveau, gezien de hoge administratieve kosten, wellicht niet langer efficiënt. Daarnaast lijken de positieve effecten van het systeem af te nemen door de kwaliteitscultuur die binnen onderwijsinstellingen is ontstaan. Aan de andere kant bestaat er nog steeds een behoefte om de kwaliteit van opleidingen te kunnen waarborgen. 

Nederland is net als veel andere landen aan het experimenteren met alternatieven voor accreditatie op opleidingsniveau. Om kennis over dit onderwerp te samen te brengen, is het NWO-NRO project ‘kwaliteit en verantwoording in het hoger onderwijs’ in het leven geroepen. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar welke indicatoren, databronnen en processen gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van opleidingen te borgen voor het publiek. En nog belangrijker, wat kunnen we van andere landen leren als het gaat om een alternatief, effectief en zelfsturend systeem van kwaliteitsborging?

Livestream

Klik op de link hieronder om de seminar online bij te wonen in Microsoft Teams.

Naar de Microsoft Teams Livestream

Kritische Reflectie

In dit seminar komen kwaliteitszorgexperts van onderwijsinstellingen en andere organisaties samen voor een diepgaande, kritische reflectie op de onderzoeksresultaten. Samen genereren we aanvullende inzichten met betrekking tot de kansen een alternatief, zelfsturend systeem van kwaliteitsborging biedt, en welke voorwaarden daaraan ten grondslag zouden moeten liggen. 

Na een korte introductie van de belangrijkste dilemma’s van de kwaliteitszorg en een presentatie van mogelijke alternatieve ideeën, nodigen we experts uit om kritisch te reflecteren en hun ervaring te delen

Programma

Tijd Programma- onderdeel
15:15 - 15:30  Inloop (fysiek én online)
15:30  Start van het programma
15:30 - 15:55

 Kwaliteit en verantwoording: De knelpunten en benodigde stappen vooruit?

16:00 - 16:30 Paneldiscussie
16:30 - 17:00  Open Discussie met vragen uit de zaal

Panel

Het expert panel bestaat uit Reinout van Brakel, Roeland Smits, Maya de Waal en Michèle P. Wera.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.