Congres/symposium

woensdag 20 april 2022
Wijnhaven

2.02

Op woensdag 20 april organiseert de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) een congres naar aanleiding van de SMV Publicatieprijs 2021. Deze prijs is toegekend aan Bauke Koekkoek voor zijn publicatie ‘De kwestie verwarde personen. Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag’

De kwestie van verwarde personen is een van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse samenleving. Het aantal voorvallen van personen met onbegrepen gedrag steeg van ruim 40.000 meldingen in 2011 naar meer dan 130.000 meldingen in 2021. Dit komt neer op gemiddeld 356 belletjes per dag. In 2019 werd ongeveer 20% van de politiecapaciteit besteed aan personen met onbegrepen gedrag. Als gevolg hiervan raken verschillende personen in de knel. In zijn boek presenteert Koekkoek een andere benadering als antwoord op deze uitdaging.

Tijdens het congres zal de relevantie van Koekkoeks benadering vanuit verschillende perspectieven (zorg, reclassering, lokaal beleid) verder worden verkend. Sprekers zijn Ybo Buruma (lid Hoge Raad en voorzitter van de jury van de SMV-publicatieprijs), Johan Bac (directeur Reclassering Nederland) en Sharon Dijksma (burgemeester van de gemeente Utrecht). Na afloop is er de gelegenheid om na te praten.

Aanmelden is gratis en kan door een bericht te sturen naar: smv@maatschappijenveiligheid.nl