De Europese Unie en COVID-19

2511 DP Den Haag
Wijnhaven, zaal 348 en/of via Zoom

Registration

Graag aanmelden via dit registratieformulier.

Over de lezing

Deze lezing gaat over de reactie van de EU op de COVID-19-pandemie. Dit onderwerp is van bijzonder belang, niet alleen omdat de EU het bredere kader vormde waarbinnen de lidstaten (en hun subnationale eenheden) op de crisis reageerden, maar ook vanwege de bijzondere aard van haar bestuurssysteem op verschillende niveaus. Welke instellingen reageerden het eerst, wanneer, en met welk soort maatregelen? Tegelijkertijd is de EU slechts één entiteit, die uit andere entiteiten bestaat. Zij kan samenwerken of afzonderlijk optreden. De COVID-19-pandemie was eerst en vooral een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid.

Deze lezing is in het Engels

Professor Amy Verdun

About the speaker

Amy Verdun, is Professor of Political Science, founding Director of the European Studies Program at the University of Victoria (UVic) and guest professor at Leiden University. Her work has been supported by grants from the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada and the European Commission among others. She has published more than 60 journal articles, 90 book chapters and is the author or (co)editor of 22 books. Most recently, she was guest-editor (with Valerie D’Erman) of a Special Issue of JCMS on “Macroeconomic Policy Coordination and Domestic Politics: Policy Coordination in the EU from the European Semester to the Covid19 Crisis” which came out in January 2022.

About the seminars

The Diplomacy and Global Affairs (DGA) Research Seminar is a series launched by the Research Group on Diplomacy and Global Affairs at the Institute of Security and Global Affairs. The seminars of internationally acknowledged guest researchers and faculty members deal with current research topics in diplomacy, international relations, global affairs, and political economy broadly conceived and target a broad audience through their interdisciplinary focus.

If you have any questions, please contact Arash Pourebrahimi