Universiteit Leiden

nl en

Workshop | Leiden2022

De levensloop: van 1 cel naar 14.000.000.000 cellen

Datum
zaterdag 11 juni 2022
Tijd
Bezoekadres
Da Vinci College Kagerstraat

Leer over de levensloop met het LUMC! Luister naar interessante presentaties of volg een van de vele workshops. Trek bijvoorbeeld eens een verouderingspak aan en voel je 20 jaar ouder.

Ons leven begint met 1 cel, de bevruchte eicel. Gedurende de levensloop zal het lichaam groeien totdat het maar liefst uit viertienmiljard cellen bestaat!

Hoe zorg je ervoor dat je cellen, en daarmee jij, gezond ouder worden? Gedurende je hele levensloop komen je lichaam en je gezondheid voor uitdagingen te staan. Soms zonder dat je er voor kiest en soms heb je de keuzes wel. Bij het LUMC wordt volop onderzoek gedaan naar alle fasen van de levensloop, zowel naar de beginfase van het leven als tijdens het ouder worden. Wat gebeurt er tijdens het leven in het lichaam? En wat kun je er zelf aan doen? 

Het LUMC presenteert het onderzoek van de verschillende fases van de levensloop. Tijdens de activiteit zijn er interessante presentaties, maar ook tal van mogelijkheden om met onderzoekers in gesprek te gaan en om zelf de levensloop te ervaren en te onderzoeken in verschillende workshops. Hoe begint het leven? Hoe voelt het om oud te zijn? Trek een verouderingspak aan en voel je (lichamelijk) spontaan 20 jaar ouder! En meet eens hoe jong (of oud) je hersenen nog zijn! 

Ga in gesprek met experts. Denk met ze mee, zij horen graag jouw ideeën en vragen.

Markt
11.00 – 14.00u

Verloskunde en Gynaecologie
Vanuit de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het LUMC staan er onderzoekers en artsen op de Levensloop-markt, die alle vragen over zwangerschap en bevalling kunnen beantwoorden! Daarnaast worden er leuke activiteiten georganiseerd in onze drie kramen:

  • Kraam 1 ‘Zwanger worden’: speel het bevruchtingsspel, schiet een eicel af in de flipperkast, of leer juist hoe je zwangerschap kan voorkomen (anticonceptie);
  • Kraam 2 ‘Zwanger zijn en bevallen’: leer zelf een bevalling te doen, voel hoe zwaar het dragen van een zwangerschap is, en ontdek hoe het kindje groeit in de buik van de moeder;
  • Kraam 3 ‘Ethische vraagstukken rondom zwangerschap’: doe mee met de prijsvraag, discussieer over interessante stellingen, en knutsel zelf een kunstbaarmoeder.

Om 12 uur zullen er twee interessante presentaties gehouden worden over tweelingzwangerschappen en de kunstbaarmoeder.

Ouderengeneeskunde

  • Ervaar het verouderingspak: Hoe voelt het om ouder te zijn? Ervaar het zelf in het speciaal ontwikkelde verouderingspak van Leyden Academy. Door middel van gewichten, braces, brillen, oordoppen en zelfs handschoenen die je handen zachtjes laten trillen kun je verschillende aspecten van het verouderingsproces zelf ervaren. 
  • Meet je eigen veroudering: Hoe meet je veroudering? Probeer het zelf: hoe is het met jouw knijpkracht en jouw geheugen? Meet je eigen veroudering.

Presentaties
12.00 – 12.20u – Verloskunde en Gynaecologie 
12.30 – 12.50u – Ouderengeneeskunde

Korte TED-talk pitches. Twee pitches over het begin van het leven en twee pitches over veroudering.

  • Verouderingsonderzoek in Leiden. Waar doen Leidse verouderingsonderzoekers allemaal onderzoek naar? Wat hebben ze ontdekt, en wat willen ze nog weten?
  • Vitaliteit. Wat kun je zelf doen om langer gezond te blijven en minder snel te verouderen? Hoe hou je je je lijf en brein in goede conditie? Luister hier naar de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Entree: Gratis. De activiteiten en presentaties zijn in het Nederlands. Internationals zijn wel welkom!

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.