Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Studium Generale: Onzekerheid beïnvloed - de rol van emoties tijdens conflicten en strafbepaling

Datum
maandag 20 februari 2023
Tijd
Bezoekadres
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 019

Het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Sociale Veerkracht en Veiligheid van de Universiteit Leiden presenteert Onvoorst/pelbaar, een reeks van vier lezingen over omgaan met onzekerheid. Deze lezingreeks wordt georganiseerd in het kader van Studium Generale

Onzekere situaties maken ons extra alert en bereiden ons lichaam voor om te vechten of te vluchten. In sommige situaties helpen zulke emotionele reacties om een goede beslissing te nemen, maar in andere situaties kunnen ze juist verkeerd uitpakken. Cognitief neurowetenschapper Dr. Henk van Steenbergen laat zien hoe onze hersenen tegenstrijdige informatie verwerken en welke rol emoties hierbij spelen. Ook geeft hij een inkijkje in recent onderzoek naar de rol van positieve emoties en het endorfine system bij het temperen van signalen van conflict, risico en gevaar.

Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Jeroen ten Voorde zal vervolgens stilstaan bij de rol van onzekerheid in gerechtelijke besluitvormingsprocessen, in het bijzonder bij het bepalen van een strafrechtelijke sanctie en recidiverisico. Het streven naar een rechtvaardig strafsysteem dat gelijke gevallen naar de mate van gelijkheid behandelt en daarin objectieve argumenten betrekt kent een lange geschiedenis waarbij subjectieve, indirecte factoren nooit ver weg zijn. Aan de hand van rechtspraak laat hij zien welke rol emoties kunnen spelen bij het nemen van strafrechtelijke beslissingen  en welke bezwaren daartegen kunnen worden aangevoerd.

Programma

6 februari: Onzekerheid opzoeken - risicogedrag in pubers en zebravissen
13 februari: Een onzekere wereld - van complottheorieën naar alarmsignalen in ons brein
20 februari: Onzekerheid beïnvloed - de rol van emoties tijdens conflicten en strafbepaling
27 februari: Onzekerheid omarmen - een tijdreis van de Oudheid naar de digitale toekomst

Onvoorst/pelbaar

Het doel van deze lezingenreeks is om disciplines op een toegankelijke manier met elkaar te verbinden rondom het thema “omgaan met onzekerheid”. Hierdoor ontstaan onverwachte, maar vooral ook interessante en nieuwe combinaties van invalshoeken. In een viertal duo-lezingen zullen wetenschappers van de faculteiten sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, rechten, archeologie, geesteswetenschappen en governance and global affairs hun interdisciplinaire perspectief geven op onderwerpen als risicogedrag, complotdenken, onzekerheid in het brein, de rol van emoties in het nemen van beslissingen, en de positieve kanten van onzekerheid in ons verre verleden en de nabije toekomst.

Lees meer

Informatie en registratie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.