Congres/symposium
Humanities Career Event 2023
- Career Service Humanities
- Datum
- woensdag 5 april 2023
- Tijd
- Bezoekadres
-
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Denk jij wel eens na over wat je na je studie wil gaan doen? Weet jij al in wat voor organisatie je zou willen werken? En hoe bereid je je voor op de arbeidsmarkt?
Woensdag 5 april is het zover, hét moment om je te oriënteren op je toekomst tijdens het Humanities Career Event in Leiden. Het belooft een inspirerende middag te worden met verschillende workshops en presentaties.
Dit programma maakt deel uit van het Leiden University Career Event (4-6 april 2023)
Programma
Diverse alumni workshops en presentaties, een unieke kans om hen alles te vragen over hun loopbaan! Onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Randstad, MediaStages en de AIVD zijn aanwezig. En laat vooral ook je CV en kledingstijl checken en een professionele foto maken tijdens de afsluitende borrel.
13:00 - 13:25 |
Inloop en registratie |
13:30 - 14:15 |
Ronde 1: workshops/Presentaties |
14:30 - 15:15 |
Ronde 2: workshops/Presentaties |
15:30 - 16:15 |
Ronde 3: workshops/Presentaties |
16:15 - 17:30 |
Borrel en activiteiten: CV-check, Fotograaf, Styliste etc. |
Meld je hier aan!
En volg het Humanities Career Event om alle updates te krijgen, we hopen je op woensdag 5 april te zien!
InschrijvenWorkshops en activiteiten
In een presentatie wordt door een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst een beeld geschetst van wat de dienst doet en wat vooral ook niet. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen over wat je met jouw studie of achtergrond kunt bijdragen aan een veiliger Nederland.
Ben je bachelor of masterstudent Chinastudies, dan kun je je inschrijven voor het bezoek aan de AIVD in Zoetermeer op maandag 17 april van 11.00 – 14.30 uur. Inschrijven kan uiterlijk tot 12 april.
Denk jij ook: "Ja, leuk die media! Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Hoe ziet die mediawereld eruit? Welke verschillende soorten stages en banen zijn er en wat ga ik daar precies doen en leren?" In de voorlichting Stagelopen of werken in de media behanddelt Monique Amse deze vragen. Verder wordt ingegaan op welke houding jou verder helpt, delen we waardevolle sollicitatietips en is er ruimte voor jouw persoonlijke stagevragen.
ONDERWERPEN:
Verschillende functies + werkzaamheden
Verschillende (soorten) bedrijven
Werkhouding en gedrag
Sollicitatietips

Daan Elders is sinds 2015 werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment houdt hij zich bezig met het gemeenschappelijke veiligheids -en defensiebeleid van de Europese Unie. Hiervoor was hij gedetacheerd bij de Europese Dienst voor Extern Optreden in Brussel en daarvoor werkte hij als diplomaat op de Nederlandse ambassade in Tokio. Hij studeerde geschiedenis in Leiden, en internationale betrekkingen in Brugge.
Jan Anne deed van 2006-2012 de bachelor en master Chinese studies in Leiden, met een jaar als uitwisselstudent aan de Beijing Language and Culture University. Tijdens zijn master liep hij stage op de Nederlandse ambassade in Peking en na zijn studie bleef hij hier werken als lokale medewerker (tolk/ beleidsmedewerker Chinese binnenlandse politiek). In 2015 werd Jan Anne aangenomen als beleidsmedewerker in Den Haag en volgenden plaatsingen bij de Directie Consulair en Visumbeleid, de ambassade in Ghana en het consulaat-generaal in Guangzhou. Momenteel werkt hij bij de Directie Veiligheidsbeleid in Den Haag in de Taskforce Hybride Dreigingen en Economische Veiligheid.
Tijdens de workshop zullen Daan en Jan Anne spreken over hun ervaringen bij Buitenlandse Zaken, de sollicitatie- en selectieprocedure en jullie mening vragen over een aantal dilemma’s waar een beleidsmedewerker tegenaan kan lopen. Uiteraard zal er uitgebreid gelegenheid zijn om vragen te stellen.
BZ selecteert jaarlijks een nieuwe lichting beginnend beleidsmedewerkers. Op de website van Werken voor Nederland vind je meer informatie.


Team Liquid is 's werelds grootste esports organisatie, waarbij esports gaat over professioneel gamen op het hoogste niveau. Esports heeft net zoals traditionele sporten sponsors die geld betalen en daarvoor dingen in ruil krijgen. Thom Valks bedenkt namens Team Liquid welke dingen dit zouden moeten zijn voor sponsors, en hij managet die projecten en de relatie tussen de sponsors en Team Liquid. Tijdens zijn presentatie zal hij jullie meer vertellen over hoe dat in zijn werk gaat, en hoe Chinastudies en East Asian Studies hem hebben geholpen om hier terecht te komen.

ontwikkelingen arbeidsmarkt en skill-based Recruitment
Door de krapte op de arbeidsmarkt ondervinden bedrijven steeds vaker problemen met het vinden van het juiste talent. Hierbij is skill-based recruitment een topic wat deze dagen belangrijker wordt. In de workshop door Inge Postma van Randstad dagen we jou uit om verder te kijken dan je studie titel en denken we samen na over jouw onderliggende skills! Al meer dan 60 jaar brengt Randstad mens en werk bij elkaar. Met onze dienstverlening wereldwijd zijn we van groot maatschappelijk belang en dragen wij dagelijks bij aan de wereld van werk. Zo kunnen we jou goed een kijkje geven in de arbeidsmarkt.
Wij helpen mensen bij het vinden van een baan en geven hun carrières vorm. Hier speelt skill based recruitment een tegenwoordig onmisbare rol en daar nemen wij jullie graag in mee: zoals wat dit betekent voor bedrijven en hoe kan jij daar als starter op inspelen. Daarom ontdekken wij graag met jou welke competenties je al hebt en welke je verder moet ontwikkelen om je carrière een boost te geven!

BECIS | DIOR Traineeships Informatie- en Verandermanagement en Open op Orde
BECIS | DIOR is een adviesbureau in Informatie- en verandermanagement. Onze opdrachtgevers zijn de overheid en semi-overheid. Denk aan gemeentes, universiteiten en ministeries. Onze adviseurs en informatiespecialisten helpen deze instanties met het op orde krijgen en houden van de informatiehuishouding. Denk maar eens aan de toeslagenaffaire, het op orde houden van archieven en verandertrajecten die moeten worden doorgevoerd.
Onze Traineeships
Wij bieden twee traineeships aan:
Traineeship Informatieprofessional Open op orde
Hierbij word je opgeleid tot een ervaren Informatieprofessional bij de overheid. Je gaat aan de slag in de archieven om alles te ordenen en organiseren zodat het overzichtelijk blijft. Ook neem je de informatiestromen tussen afdelingen onder de loop zodat er niks verloren gaat.
Traineeship Informatie- en verandermanagement
Dit traineeship zorgt ervoor dat jij zoveel mogelijk kennis opdoet van het vakgebied en tegelijkertijd kan groeien als professional. Wat wij precies bedoelen met groeien? Vallen, opstaan en weer een volgende sprong in de digitale wereld maken, net zolang totdat jij weet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Je volgt het leertraject, samen met andere energieke young professionals, aan onze DIOR Academy. Je leert veranderingen door te voeren en combineert daarbij de menselijke interactie met informatiehuishouding.
De Workshop
In onze workshop maak je via Demi Meder alvast kennis met het vak en het Traineeship. Je gaat onder andere een archiefspel doen met dossiers en hierin de juiste informatie opzoeken. Ook vertellen we graag meer over onze bedrijfscultuur, wat het werken bij ons zo leuk maakt en welke opdrachten je bijvoorbeeld zou kunnen gaan uitvoeren.

Er zijn weinig organisaties in Nederland waar je zo direct in aanraking komt met de verschillende gebeurtenissen in de wereld als bij de IND. Hierdoor is het een dynamische organisatie die werkt met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. In deze workshop wilt Femke Vermeer je graag iets vertellen over de minder bekende kanten van de IND en dat deze organisatie over zoveel meer gaat dan het verstrekken van een asiel status. Ook voor jou als Geesteswetenschapper kan je hier veel en goed werk verrichten. Daarnaast ziet zij als leidinggevende veel brieven en CV’s voorbij komen. Waar moet je op letten? Femke geeft jullie graag tips mee aan de hand van een casus die je kunnen helpen en waarmee in je in de workshop aan de slag gaat.


Geesteswetenschappen en Big Tech - Marjolein Keijser
Veel mensen denken dat je voor een carrière bij een techbedrijf als Alphabet, Meta of Apple bètawetenschappen gestudeerd moet hebben. Maar ook als Geesteswetenschapper behoort een baan in Big Tech tot de mogelijkheden. Ik studeerde 25 jaar geleden af als Film- en Televisiewetenschapper en werk nu als Language Manager bij Google. In deze workshop vertel ik welke competenties je nodig hebt voor een baan bij een internetgigant.
Leontine van den Berg: Ik heb Nederlands gestudeerd in Leiden. Sinds 2000 werk ik in het onderwijs, ik heb daarin van alles gedaan. Ik ben gestart als docent Nederlands van klas 1 tot en met 6. Al snel ben ik me daarnaast bezig gaan houden met onderwijsontwikkeling en de coaching en professionalisering van docenten in mijn eigen school, maar ook daarbuiten. Momenteel geef ik geen les, maar ben ik programmaleider van een samenwerkingsverband van alle middelbare scholen in deze regio dat zich bezighoudt met het werven, opleiden en begeleiden van startende docenten: Opleidingsschool ROSRijnland. Samen laten we zien hoe mooi een baan in het onderwijs is en begeleiden we startende docenten om de docent te worden die ze willen zijn.

Myra Warmer: Sinds 1998 ben ik werkzaam in het onderwijs. Naast het lesgeven heeft mijn focus altijd gelegen op het opleiden, het begeleiden en ontwikkelen van docenten. Sinds 2011 ben ik werkzaamheden als opleidingscoördinator van de scholengroep Leonardo Da Vinci in samenwerking met opleidingsschool ROSRijnland. Vanuit die rol heb ik diverse projecten geïnitieerd en uitgewerkt als het gaat om het begeleiden van studenten, startende en zittende docenten. Zowel intern als extern.

Als persvoorlichter bij KPMG ben ik, Rosa Koenders samen met onze woordvoerder verantwoordelijk voor de mediastrategie van KPMG Nederland. Dit houdt in dat we o.a. advies geven aan het bestuur en andere leadership teams, contact onderhouden met de media, dat we verhalen ophalen uit de organisatie om die extern te pitchen en dat we veel spreekverzoeken voorbereiden en begeleiden (denk aan congressen, podcasts, interviews etc). Dit alles doen we met de focusthema’s van KPMG als uitgangspunt.
In 2014 ben ik begonnen met een opleiding English Language and Culture hier in Leiden en in 2020 ben ik afgestudeerd met een master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de VU. Deze opleidingen hebben een mooie basis gelegd voor mijn werk nu en ik vind het leuk om jullie mee te nemen in mijn huidige baan en de weg daar naartoe.

Mijn naam is Anouk Wallien (28) en ik ben werkzaam bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ik ben daar Publieksmedewerker, wat in dit geval een veelomvattende functie is: je kunt mij niet alleen aantreffen achter de kassa en in de winkel van het museum, maar ik ben ook Museumdocent. Ik geef in die hoedanigheid workshops en rondleidingen over (met name) de afdelingen Egypte, Romeinen en Grieken. Ten slotte ben ik Floormanager bij ontvangsten, zoals lezingen, toneelstukken, diners, quizzen en andere evenementen.
In deze workshop zal ik stilstaan bij mijn achtergrond in Klassieke Talen en uitleggen welke kwaliteiten, die ik heb opgedaan tijdens mijn studie in Leiden, goed van pas komen in mijn werk. Daarnaast vertel ik over het museum als organisatie en zullen we samen als Museumdocent aan de slag gaan: hoe pas je een specifieke educatieve werkvorm toe op een van onze museumobjecten? Natuurlijk kun je na afloop alle vragen die je hebt aan me stellen.

Altijd al gedroomd over werken in een museum?
Vind jij het leuk om voor anderen de geschiedenis toegankelijk te maken?
Wat gebeurt er allemaal voor en achter de schermen in een museum?
En welke vaardigheden heb je nodig om daar aan de slag te gaan?
In deze workshop gaan we in op deze vragen om zo te kijken of werken in een museum misschien wel iets voor jou is. Als je geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis en cultuur dan is dit de perfecte workshop voor jou. Tijdens deze workshop gaan we kijken naar welke functies er zijn in een museum, hoe een gemiddelde werkweek eruitziet, en ook bespreken we wat je moet kunnen om in een museum te werken. In deze workshop leer je alles over werken in een museum, van het creëren van tentoonstellingen en het ontsluiten van collecties tot het rondleiden van bezoekers. Ook ga je zelf aan de slag om te kijken of het museumwezen iets voor jou is!
Daarnaast bespreken we wat musea de afgelopen tijd bezighoudt. Welke soorten musea in Nederland bestaan en wie er nu in musea werken. Door deze workshop te volgen krijg je een beeld van de museumwereld in Nederland.
Na afloop van de workshop ben je uitgerust met de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om bij een museum aan de slag te gaan. Of je bijna klaar bent met je studie, of net begonnen, deze workshop bied je een inkijkje in de museumwereld!
Deze workshop wordt gegeven door Emma Verweij. Zelf heeft zij een bachelor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gehaald aan de universiteit Leiden. Ook heeft ze hier de master Arts and Cultures afgerond. Nu is ze aan de slag bij zowel het Rijksmuseum van Oudheden als het Kunstmuseum Den Haag.
Enthousiast geworden? Geef je snel op!

Activiteiten tijdens de borrel -> stuur alvast je CV in!
Je CV is je visitekaartje. Belangrijk om daarmee een goede eerste indruk te maken bij een werkgever. Tijdens de borrel kun je je CV laten nakijken door één van de loopbaanadviseurs van de Career Service. Je kunt het ook al vooraf aan ons mailen. Stuur dan je CV vóór 3 april naar de Humanities Career Service en je krijgt het op het HCE nagekeken terug.
Laat een professionele LinkedIn- of CV-foto maken.
Dress to impress. Welke kleding kan je gebruiken om de beste versie van jezelf neer te zetten? Trek je sollicitatiekleding aan en loop langs bij de styliste voor persoonlijk advies.
Maak tijdens de borrel gebruik van je netwerkskills en ga in gesprek met de workshopgevers.
Wat, waar en voor wie?
Op 5 april vinden er gelijktijdig in Leiden en Den Haag Career Events plaats:
1) Humanities Career Event in Leiden. Dit event is Nederlandstalig, en is bedoeld voor alle Nederlandstalige studenten van de faculteit Geesteswetenschappen uit Leiden en Den Haag.
2) Campus The Hague Career Event in Den Haag. Deze job market is Engelstalig en is bedoeld voor alle internationale studenten van de faculteit Geesteswetenschappen. Daarnaast zijn ook studenten van andere faculteiten op het Campus The Hague Career Event aanwezig.
Aftermovie Humanities Career Event 2019
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of