Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Ethische uitdagingen in de zorg voor kinderen en jongeren met genderdysforie

Datum
dinsdag 14 november 2023
Tijd
Serie
Bending "gender"
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019 en online

Dr. Lieke Vrouenraets, kind- & jeugd psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij het WAKZ - LUMC, Universiteit Leiden

Genderdiversiteit bij kinderen en jongeren is steeds meer zichtbaar in de maatschappij. Steeds meer kinderen en jongeren hebben vragen en zorgen over hun genderidentiteit. Ook het aantal aanmeldingen bij gespecialiseerde jeugdgenderteams is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit roept de vraag op  wat de meest passende zorg voor deze kinderen en jongeren is.
Behandeling voor prepuberale kinderen is voornamelijk psychologisch. Bij jongeren bij wie de genderdysfore gevoelens langdurig aanwezig en diepgeworteld zijn, bij wie deze gevoelens gepaard gaan met onbehagen, en bij wie deze gevoelens persisteren wanneer zij in de puberteit komen, is naast psychologische ondersteuning ook medische behandeling mogelijk. Ondanks dat er steeds meer onderzoek naar de zorg voor transgender kinderen en jongeren wordt gedaan, blijkt deze zorg onderhevig te zijn aan ethische uitdagingen.
In deze lezing zal onder andere ingegaan worden op wat gender en genderdysforie zijn. Ook zullen het diagnostisch traject en de behandelmogelijkheden bij genderdysforie besproken worden. Voorts zal nader worden ingegaan op een aantal ethische uitdagingen die in de zorg voor kinderen en jongeren met genderdysforie spelen.

Lees meer, livestreams en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.