Loopbaan
Career Café Rechtsgeleerdheid
- Datum
- maandag 12 februari 2024
- Tijd
- Bezoekadres
-
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden - Zaal
- Student Living Room
Dé kans om alumni met uiteenlopende werkervaring de oren van het hoofd te vragen!
Weet jij nog niet precies welke kant je op wilt binnen je studie, wil je meer horen over carrièremogelijkheden en wil je in een informele setting kennismaken met professionals? Kom dan op maandagavond 12 februari naar het Career Café in the Student Living Room. Daar zullen oud-studenten van de Leidse Rechten Faculteit uit diverse branches en in verschillende functies met studenten in gesprek gaan. In vijf speeddate-rondes spreek je in kleine groepjes met verschillende alumni. Elke ronde duurt ongeveer 15 minuten waarna we de avond afsluiten met een gezellige, informele borrel.
Dus wil je je oriënteren op jouw carrière na studie, meld je snel aan.
Het Career Café is speciaal voor studenten die:
- Nog niet precies weten wat ze willen doen na hun studie;
- Meer willen horen over carrièremogelijkheden;
- Nieuwsgierig zijn naar hoe het is om voor een commercieel bedrijf of internationale organistie te werken;
- Of juist nieuwsgierig zijn naar hoe het is om als rechter of advocaat te werken.
Sprekers
Mijn naam is Demy Jongkind en ik ben werkzaam als promovenda aan de Afdeling Staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden. Zowel mijn bachelor als mijn master heb ik in Leiden afgerond. Na de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid te hebben gevolgd, heb ik voor de master Staats- en bestuursrecht gekozen. Tijdens het schrijven van mijn masterscriptie werd voor mij duidelijk dat ik graag onderzoek verricht en mij hier nog verder in zou willen ontwikkelen. Zodoende ontstond mijn wens om promotieonderzoek te doen, waarbij je de mogelijkheid hebt om je te verdiepen in een onderwerp en daar uiteindelijk een proefschrift over te schrijven. Als promovendus ben je naast het doen van onderzoek, ook verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs. Zo verzorg ik komende periode verschillende werkgroepen inleiding bestuursrecht, een eerstejaars rechtenvak. De combinatie onderzoek & onderwijs spreekt mij enorm aan en het werk is erg afwisselend. Leuk om hier tijdens het Career Café wat meer over te vertellen!
Tim van Lit behaalde in 2017 zijn masterdiploma ‘Criminal Justice’ aan de Universiteit Leiden, waarna hij in dienst is gegaan bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). In 2019 rondde Tim zijn militaire en politie-training af aan de Koninklijke Militaire Academie en het opleidingscentrum van de KMar. Sinds 2019 heeft hij operationele leidinggevende functies vervult op Schiphol en is hij op uitzending geweest. Zijn promotieonderzoek gaat over geweldgebruik door de KMar. Meer specifiek gaat dit onderzoek over de vraag hoe (militaire) organisatiefactoren zoals opleiding, organisatiecultuur en leiderschap van invloed zijn op de individuele discretionaire beslissing van marechaussees om geweld te gebruiken. Dit onderzoek raakt aan andere onderzoeksvelden zoals onderzoek naar politiestijlen, militarisering, organisatiesociologie en discretionaire besluitvorming. In algemene zin is Tim geïnteresseerd in vraagstukken die te maken hebben met legitimiteit, verantwoording en ethiek in het onderzoeksdomein van de rechtssociologie.
Mijn naam is Ronald van den Bos. In Leiden heb ik tussen 1982 en 1988 Nederlands recht gestudeerd. Daarna heb ik ruim 30 jaar als advocaat gewerkt in de civiele ondernemingsrechtelijke praktijk op middelgrote en grote kantoren. Ik ben een civielrechtelijk generalist met insolventierecht als specialisatie (beroepscurator). Met studenten kan ik mijn kennis en ervaringen delen op gebieden als: werken als advocaat, in de praktijk op een advocatenkantoor (hoe gaat dat, wat wordt van je verwacht?); de omgang met kantoorgenoten, cliënten, gerechten; waar doe je het voor, wat zijn de voor- en nadelen?
Ik ben in 2022 afgestudeerd aan in Leiden, waar ik (met veel plezier!) de masters Public International Law en European Law heb gevolgd. Het studeren in een internationale omgeving met studenten van over de hele wereld vond ik erg leuk en inspirerend. Tijdens mijn zoektocht naar een baan was ik daarom ook op zoek naar een internationale context. Tussen mijn bachelor en masters in heb ik stagegelopen bij de afdeling EU van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit was een hele leuke stage en is eigenlijk de reden geweest dat ik uiteindelijk in mijn huidige functie terecht ben gekomen. Ik wilde graag iets doen met de EU, omdat ik het Europese speelveld enorm interessant vind. Dit wilde ik doen vanuit een maatschappelijk relevante plek. Zo ben ik bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) terechtgekomen, waar ik werkzaam ben als beleidsmedewerker EU-coördinatie. Dit houdt in dat wij (mijn collega's en ik) alle LNV-onderwerpen en processen die spelen in Brussel coördineren. En dat zijn er nogal wat! Enkele van de grootste uitdagingen van deze tijd liggen bij het ministerie van LNV, zoals de transitie in de landbouw, stikstof en het behoud van de natuur (en vooral: al deze uitdagingen samen!), en een heel groot deel van de LNV-wetgeving komt uit Brussel. Landbouw is ook erg belangrijk binnen de EU; ongeveer een derde van het totale EU-budget gaat naar landbouw. Wat ik doe, doet er dus toe en dat vind ik erg leuk! Ik zit voor mijn werk regelmatig in Brussel (en soms Luxemburg of andere plekken) en in de Tweede Kamer, en zit dus dicht op het (politieke) vuur.
Clea Witteman heeft na haar studie Rechten in Leiden diverse werkkringen gehad in het bedrijfsleven en bij de overheid. Twee jaar geleden heeft zij bij de rechtbank Den Haag gesolliciteerd en 1 januari 2022 is zij begonnen als rechter in opleiding (rio). Clea: 'Een pittig traject, maar ik vind elke dag een feestje. Nog een paar weken en dan ben ik klaar. Ik kijk er naar uit met jullie te praten over de opleiding en het rechterschap!'