Universiteit Leiden

nl en

Boekpresentatie

Boekpresentatie 'Uiterst vertrouwelijk. Achter de schermen van de Nederlandse geheime diensten'

Datum
dinsdag 23 april 2024
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.46

Inlichtingen, veiligheid en spionage: nieuw licht op de ontwikkeling van de geheime diensten in Nederland

Het boek 'Uiterst vertrouwelijk'

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland geheime diensten opgericht. Ze verzamelden informatie over de dreiging die uitging van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije. De rol en de zichtbaarheid van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten is sindsdien geleidelijk gegroeid, bijvoorbeeld bij het tegengaan van economische of militaire spionage, het voorkomen van terroristische aanslagen en het beletten van buitenlandse inmenging in de Nederlandse samenleving.

Over de vroege jaren van de diensten is nog weinig bekend. Daarom is het van historisch belang dat de aivd onlangs een intern rapport over de Nederlandse geheime diensten in de periode 1912-1947 heeft vrijgegeven. Die geschiedenis is geschreven door een insider, M. de Meijer: zijn werkgever, de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst, wilde niet dat de verhalen uit die tijd verloren zouden gaan. De Meijer kon zich deels baseren op documenten die hij na de Duitse inval in zijn achtertuin had begraven. Het rapport geeft een zeldzame inkijk in de geschiedenis van de geheime diensten tot en met de Tweede Wereldoorlog.

In Uiterst vertrouwelijk gebruiken diverse experts de geschiedschrijving van De Meijer om te reflecteren op inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij werpen licht op de wereld die De Meijer beschrijft en verbinden die met huidige ontwikkelingen. Wat waren de vijandbeelden van Nederlanders? Hoe zijn de taken van geheime diensten veranderd? En hoe verhouden ze zich tot de democratische rechtsstaat? Dit boek laat zien hoe het eenvoudige documentatiewerk van enkele militairen uitgroeide tot professionele organisaties waar duizenden mensen werken.

Auteurs

Met bijdragen van Eleni Braat, Bob de Graaff, Adriaan Van Veldhuizen, Beatrice de Graaf, Ben de Jong, Annelies Visser, Huib Lathouwers, Alex Claver, Margaret D., Daan Groot, Ingmar Westerman, Erik Elgersma, Laura Brinkhorst, Marieke Oprel en Michael Kowalski. 

Constant Hijzen, Bart Jacobs, Florentijn van Kampen en Rowin Jansen redigeerden het boek, dat verschijnt bij Querido Facto.

Programma

15.30 uur Inloop
15.45 uur  Opening door Constant Hijzen
16.00 uur Aanbieding boek aan en speech van Simone Smit, plaatsvervangend directeur-generaal van de AIVD
16.15 uur  Paneldiscussie met diverse experts onder leiding van Huub Jaspers, Argos-journalist.
17.00 uur  Borrel

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via dit formulier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.