Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lorentz lezing door Emine Fetvaci

  • Emine Fetvaci
Datum
woensdag 31 juli 2024
Tijd
Bezoekadres
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Zaal
Leemanszaal

Albums maken in het zeventiende-eeuwse Istanbul

Albums met enkelbladige afbeeldingen en kalligrafie waren populair in het zeventiende-eeuwse Istanbul en het maken van albums was een gewoonte die zowel door hof- als stadspatronen werd gedeeld. Albums die in het paleis werden gemaakt functioneerden op vergelijkbare wijze als keizerlijke schatkamers: ze dienden als bewaarplaatsen voor nieuwsgierigheden en wonderen en getuigden van de verzamelvaardigheden en het wereldwijde bereik van machtige heersers.

Het Album van de Wereldkeizer en Europese prenten aan het Ottomaanse hof

Deze lezing gaat over een verbluffend album dat rond 1612 werd samengesteld voor sultan Ahmed I door zijn hoveling Kalender Paşa. Het Album van de Wereldkeizer bevatte Ottomaanse en Perzische tekeningen, schilderijen en kalligrafieën en Europese prenten. In hetzelfde jaar ondertekenden de Ottomanen en de Nederlanders eindelijk een langverwacht handelsverdrag. Deze lezing onderzoekt hoe en waarom deze Europese prenten aan het Ottomaanse hof waren en welke rol ze speelden in het album.

Georganiseerd door het Lorentz Centrum

Deze lezing wordt georganiseerd door het Lorentz Center, als onderdeel van hun workshop Biographies of Rulers in the Premodern Islamicate World, van 29 juli tot 2 augustus 2024. Het Lorentz Center in Leiden is een workshopcentrum waar internationale wetenschappelijke bijeenkomsten plaatsvinden.

Aanmelden

Klik hier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.