Serie
Twee steden, één geschiedenis
In deze reeks vertelt en verbeeldt dr. Patrick Gouw, historicus en vakreferent Universitaire Biblioteken Leiden, het verhaal van een fundamentele periode in de geschiedenis van Zuidoost-Europa, tegen de achtergrond van opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, staats- en identiteitsvorming en grootschalige (gedwongen) migratie. Thessaloniki en Smyrna, steden met een eeuwenoud gedeeld verleden, bevonden zich letterlijk in het hart van deze uitzonderlijke gebeurtenissen waarvan de gevolgen zich nog altijd laten voelen.

Thessaloniki en Smyrna (1897-1923)
Rond 1900 behoorden Thessaloniki en Smyrna tot de meest welvarende en kosmopolitische havensteden in het Ottomaanse Rijk. Nauwelijks twintig jaar later was van hun gemengde bevolkingssamenstelling (moslims, Grieken, Armeniërs, joden) echter weinig tot niets meer over en maakten ze deel uit van de etnisch homogene moderne natiestaten Griekenland en Turkije. Bovendien waren hun beide historische centra grotendeels door brand in de as gelegd (in 1917 en 1922 respectievelijk) en hun multiculturele verleden daarmee letterlijk uitgevaagd.
De lezingen zijn in het Nederlands. Na de pauze is er een Engelstalige introductie bij de documentaires (allen met Engelse ondertiteling).