Universiteit Leiden

Week tegen Eenzaamheid

Van 28 september t/m 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. De Universiteit Leiden biedt verschillende activiteiten en initiatieven om jou te helpen.

Bijna 80% van de studenten in Nederland voelt zich in bepaalde mate eenzaam (RIVM, 2021). Dit kan te maken hebben met een taalbarrière, weinig fysiek contact met mensen of door het gevoel er nooit echt helemaal bij te horen.

Eenzaamheid is voor iedereen anders, maar gaat vaak samen met andere vervelende kenmerken zoals somberheid, angst en andere psychische (en fysieke) klachten. Het heeft dus een grote invloed op je welzijn en geluk.

Via deze pagina vind je tips, tools en activiteiten die je kunnen helpen de verbinding met anderen aan te gaan.

Inloopspreekuur Terugkeer na de coronatijd

Voor sommige studenten is de coronaperiode een tijd die achter hen ligt, voor andere studenten heeft deze periode zoveel impact gehad dat het nog een dagelijkse realiteit is.

Ben je in een sociaal isolement gekomen, heb je ervaringen gehad waar je niet over kunt spreken, ben je ziek geworden en nog niet hersteld, heb je uitsluiting ervaren of voel je je nog steeds onveilig?

Wat je ervaring of situatie ook is, iedereen is welkom om hierover te praten tijdens dit inloopspreekuur op 28 september van 16.00-18.00 uur. Dat kan door langs te komen of door je vooraf aan te melden.

Open Deuren Dag op 28 september

Op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid (donderdag 28 september) staan de deuren van docenten en studieadviseurs (symbolisch) voor je open. 

We vinden het belangrijk dat jij weet bij wie je terechtkunt met verschillende soorten vragen. Weet jij bijvoorbeeld wie jouw studieadviseur is? Loop op 28 september eens binnen bij jouw studieadviseur of zoek die ene docent op die je graag nog eens wilt spreken. Ook als je een andere vraag hebt of advies nodig hebt kun je even binnenlopen. 

Natuurlijk kan dit ook na 28 september en hopelijk weet je ons de rest van het jaar ook te vinden. Tot ziens op de Open Deuren Dag!

10 tips tegen eenzaamheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acts of Kindness

Misschien heb je ze wel eens zien staan: de pilaren met daarop kleine kaartjes. Dit zijn Acts of Kindness pilaren waarop, door middel van briefjes, vraag en aanbod bij elkaar komen. Bijvoorbeeld een tip voor een goed boek, een uitnodiging voor een kopje koffie of om samen te koken. Op deze manier kun je anderen leren kennen en misschien zelf ook geïnspireerd raken om iets voor een ander te betekenen.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt er een nieuwe pilaar onthuld in Studentencentrum Plexus. Loop vooral eens langs en laat een berichtje achter op de pilaar.

Je vindt de pilaren op de Campus Den Haag, in Studentencentrum Plexus, bij de Faculteit Geesteswetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Living room

Wist je dat er op verschillende locaties een ‘Living Room’ te vinden is? Een Living Room kan door studenten gebruikt worden als plek om te ontspannen, met vrienden af te spreken en medestudenten te ontmoeten. Elke Living Room is open voor studenten van alle faculteiten.. In de Living Room van Plexus vind je de Student Well-being Desk waar je terecht kunt voor informatie over alle student well-being faciliteiten en activiteiten. Je vindt een living room in het KOG, bij de faculteit Geesteswetenschappen, de faculteit Sociale Wetenschappen en in Studentencentrum Plexus.

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.