Universiteit Leiden

nl en

Studieondersteuning - Informatievaardigheden

Bibliotheekcursussen

Wist je dat de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) jou kan ondersteunen tijdens jouw studie? Kijk eens naar de onderstaande bibliotheekcursussen.

Werkvorm
e-Learning
Individuele begeleiding
Workshop

Online tutorials

Wil je meer leren over het zoeken van wetenschappelijke informatie, het beoordelen van informatie of het verwijzen naar literatuur? Kijk eens naar de onderstaande tutorials:

Zoeken van wetenschappelijke informatie

De algemene tutorial Werken met de catalogus leert je hoe je een boek kunt lenen, artikelen kunt vinden en hoe te zoeken op auteur of onderwerp.

Ben je benieuwd naar welke databases voor jouw opleiding van belang zijn? Bekijk de algemene of vakspecifieke tutorials. Hierin leer je o.a over Wikipedia, Google Scholar, e-books, vakspecifieke databases, kranten en speciale collecties.

Beoordelen en evalueren

Hier leer je met behulp van verschillende tutorials over het verschil tussen populaire en wetenschappelijke bronnen en informatie te evalueren.

Verwerken en verwijzen

In deze tutorials leer je over wat de regels zijn met betrekking tot citeren en waar de grens ligt met plagiaat.

Schrijven van een scriptie

Deze pagina geeft een overzicht van de bronnen die je kunnen helpen bij het schrijven van jouw scriptie of paper. 

Bekijk ook eens de Subject Guides. Deze bevatten een overzicht van aanbevolen bronnen, zoals bibliografieën, fulltext-databases en naslagwerken op een bepaald vakgebied.

Individuele consulten

Wist je dat je ook een een-op-een gesprek kunt aanvragen met jouw vakreferent? De vakreferent kan je op maat begeleiden bij het zoeken naar literatuur. Tijdens een-op-een gesprek leer je zoekvragen te identificeren, bronnen te selecteren en zoekresultaten te bewaren en verwerken. 

Workshops informatievaardigheden

De UBL verzorgt, zowel online als fysiek, workshops informatievaardigheden voor opleidingen en instituten. UBL biedt onder meer cursussen over de volgende onderwerpen:

  • Beoordelen van informatie
  • Plagiaatpreventie
  • Vinden van wetenschappelijke artikelen
  • Gebruik van Bijzondere Collecties 
  • Reference managers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de vakreferent of een mail sturen naar informatiebalie@library.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.