Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Beeldende kunst

Chinese kalligrafie voor iedereen

4 lessen op woensdag van 14:30-17:00 uur

Docent
Cara Yuan

Voor wie
Alle niveaus welkom. Minimum leeftijd: 17 jaar.

Inhoud
De oudst bekende annalen van de Chinese geschiedenis werden geschreven in kalligrafie. Chinese kalligrafie is dus net zo oud als het Chinese schrift. Kalligrafie is een wezenlijk onderdeel van het cultureel erfgoed van China en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstvormen. Door het verspreiden van de Chinese invloedssfeer is de Chinese kalligrafie onderdeel gaan uitmaken van de culturen in onder andere Japan, Korea, Taiwan en Vietnam. UNESCO plaatste Chinese kalligrafie in 2009 op de lijst van meesterwerken van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

De basisgereedschappen zijn bepalend voor de Chinese kalligrafie als kunstvorm. Ze worden ook genoemd de Vier Schatten van de kalligrafiestudie: penseel, inkt, papier en inktsteen. Hiermee leer je stap voor stap de basistechnieken en de regels van de Chinese kalligrafie. Die pas je toe tijdens de lessen, maar ook thuis tijdens het oefenen. Voor Chinese kalligrafie geldt namelijk bij uitstek: oefening baart kunst. Chinese kalligrafie is ook een soort meditatie die er toe leidt dat de geest tot rust komt.

Materialen zijn aanwezig tijdens de lessen. Voor thuis dient u zelf materialen aan te schaffen. U kunt hiervoor advies vragen aan de docent.

Docent
Je krijgt les van een ervaren, enthousiaste Chinese docent: Cara Yuan. Zij exposeerde voor haar twintigste al Chinese kalligrafie in China en Japan.
Dankzij haar jarenlange ervaring in het lesgeven in de Chinese kalligrafie zorgt  Cara Yuan ervoor dat je (veel) leert in een vrije sfeer. Iedereen wordt persoonlijk begeleid en krijgt de ruimte om zijn eigen wensen te vervullen.
Cara Yuan is geboren en opgegroeid in China. Haar vader is kunstenaar, gespecialiseerd in de Chinese schilderkunst. Haar grootvader was een Chinees kalligraaf. Ze kwam in 1998 naar Nederland waar ze afstudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als 1e graads kunstdocent. Sinds 1999 doceert zij Chinese kalligrafie.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.