Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans

Tactile gaze | sensorial practices through dance and reading

Dinsdag van 20:15-21:45 uur

Docent
Emilie Gallier

Voor wie
Iedereen welkom

Inhoud
‘Do not touch with your hands. But you can touch with your eyes.’  Mijn moeder vertelde me deze woorden toen ik een kind was, als we samen op de straatmarkten dwaalden.
Hoe kan ik aanraken met mijn ogen? Kan ik volumes, texturen en gewicht voelen door te kijken? Kunnen mijn ogen proeven?

Tactile Gaze is een oefening die het oog traint om aan te raken en een toegang tot verbeeldingskracht stimuleert tijdens het dansen. De oefeningen starten vanuit de beweging van de ademhaling als een continue actie, die dansers verbindt met ritme, aanwezigheid en sensaties.
'Wat als mijn ogen mijn voeten zouden zijn en mijn voeten mijn ogen?' Een haptische omgeving stimuleert de aandacht van de deelnemers voor de tactiliteit van hun ogen, ogen die tegen de ogen van anderen drukken, door ruimtes slenteren of sluiten.
''I close my eyes and so I fly'. Dansers hebben toegang tot beelden die door hen heen bewegen, in hun innerlijk.
We sluiten onze ogen en zien beelden: dagdromen stromen onze dans binnen.

Deze cursus is opgedeeld in 2 x 5 lessen van: 13/09 - 11/10, dan 2 weken break en van 1/11 - 29/11

Elk paar van  twee lessen heeft een andere benadering.
We gebruiken verschillende soorten papier om mee te spelen door te verfrommelen, vouwen, lezen, eten (!), en stimuleren ons begrip van manieren van aanraken en aangeraakt worden (door geluiden, licht, voedsel, afbeeldingen en tekst in boeken).
Een tweede focus ligt op tekenen, het verwerken van afbeeldingen en niet-lineaire lezingen die voortkomen uit het cultiveren van een tactiele blik op kaarten, dansboeken, kunstenaarsboeken, zines.
Een derde focus zal liggen op de sterrenbeelden die we vormen als een groep dansers die lezen: hoe collectief te dansen met het bewustzijn van de elasticiteit van relaties (stuiteren, echoën, ondersteunen).

Docent
Emilie Gallier studeerde moderne dans aan het RIDC in Parijs en kunstgeschiedenis, dans en compositie aan de universiteit van Rennes. In 2012 behaalde ze cum laude een master in choreografie aan Artez Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2016 doet ze onderzoek aan de Coventry university naar 'Reading in performance'. Meer info: post-cie.com

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.