Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Fotografie | Toneel en presentatie

Performatieve Fotografie (mix van fotografie & art performance)

Maandag van 14:30-17:00 uur

Docent
Yvette Teeuwen

Voor wie
Voor iedereen die niet zozeer technisch wil leren fotograferen met een complex fototoestel, maar het leuk vindt om op ludieke intuïtieve wijze, met het lichaam betrokken fotografie te maken met zijn/haar eigen telefoon.
Minimum leeftijd: 18 jaar (ook geschikt voor Engelssprekenden).

Inhoud
'Performatieve fotografie is een vorm van fotograferen die ik heb ontwikkelend als art perfomer/beeldend kunstenaar en door heb ontwikkeld door het volgen van workshops van internationale art performance docenten. Het is een simpele onderzoekende fotografie methode die heel speels de vorm van het lichaam inzet om tot een interessant fotobeeld te komen. Ik noem het ook wel eens 'Eenheids fotografie' omdat jijzelf & jouw lichaam één eenheid word met je onderwerp/de plek/de situatie/de ruimte/een object

Je gaat in de cursus een visuele match zoeken van je lichaam met een gelijke of juist contrasterende vorm van een object wat hangt/staat/ligt in de ruimte.
Dat gaan we ook buiten doen, met opdrachten waarin het lichaam wordt uitgedaagd (kan zo simpel of ingewikkeld zijn als je zelf wil) om als lichaamsvorm of kleur iets aan te gaan met typische architectonische vormen van bijv. een raam, een stoeprand, een heel gebouw, een prullenbak, een railing (zie foto) of wat dan ook in het oog springt, in het stratencomplex rondom het Lipsiusgebouw:  ‘Artchitectonische Performatieve Fotografie’.
Je hoeft geen art-performer hiervoor te zijn: iedereen kan dit. A.d.h.v. gerichte opdrachten ga je vanuit je eigen creativiteit en vrijheid aan de slag. Soms alleen (bijv. een zelfportret maken; speels met zelfontspanner /statief werken) & vaak ook in duo’s (opdrachtjes uitvoeren en de ander maakt een foto van jou).
Ook maken we aan het einde van de cursus een uitstapje naar het maken van een korte video actie van 1 a max. 3 min. met je eigen mobiel; de actie zelf maakt niet uit, het gaat erom dat je de meest interessante videostill eruit gaat selecteren die als zelfstandig fotobeeld kan gaan fungeren.
Elke les start met een laagdrempelige meditatief-lichamelijke chi-kung oefening van 10 a 15 min. (lichaam en geest komen in rust) om nog makkelijker en ontspannen vanuit het lichaam tot nieuwe ideeën te komen.

Je komt in deze cursus in aanraking met: vrij leren spelen met vorm & lichaam, impulsen volgen, compositie gevoel sterker ontwikkelen, meer bewustzijn van gebruik van beeldaspecten als kleurwerking, perspectief, standpunt, licht-donker contrast, spiegelende effecten, ritme en herhaling, en tot slot gevoel voor originaliteit intensiveren. Door het lichaam er sterk in te betrekken word je fotokunst persoonlijker en krijgen je gefotografeerde onderwerpen meer uitstraling.
Eigenheid, Experiment, Eenheid krijgen veel ruimte in deze ultra-hedendaagse fotografische cursus! Deze cursus is bedoeld om heerlijk te genieten van creativiteit & ludieke fotografie EN is zeer geschikt om voor- of achteraf een meer technische cursus fotografie te doen.

Max. deelnemers: 8

Docent
Yvette Teeuwen is afgestudeerd als (multidisciplinair) Beeldend Kunstenaar
aan de Koninklijke kunstacademie van Den Haag. Na haar afstuderen is ze
meteen als zelfstandig kunstenaar begonnen haar beeldende kunst door te
ontwikkelen en veelvuldig te exposeren in zowel binnen – als buitenland
(zoals bijv. in Amsterdam, Dordrecht, Tilburg, Rotterdam en Den Haag, en
daarbuiten in o.a. Finland, Duitsland, België en Portugal).
Haar kunst is inter-multi-disciplinair van aard en de laatste jaren is meer
nadruk komen te liggen op performatieve fotografie, live art performance en
videoperformance kunst. Veel van haar videoperformances zijn vertoond
tijdens internationale festivals in o.a. India, Mexico, Chili, Philadelphia/US,
Brazilië, Argentinië en meer.
Naast haar kunst (23 jaar ervaring) geeft ze sinds 15 jaar les als museum docent in Kunstmuseum Den Haag, af en toe ook in het Fotomuseum Den Haag, en heeft ze daarnaast diverse eigen workshops gegeven in o.a. intuïtief tekenen en schilderen, performance art, fotografische-interdisciplinaire-workshops, spoken word, etc., aan diverse leeftijden en op uiteenlopende locaties.
In haar vrije tijd, traint ze voor privégebruik al 23 jaar bij verschillende docenten in taoïstische chi-kung. Een aantal basisoefeningen daarvan gebruikt ze aan het begin van elke les zodat iedereen open en ontspannen van de les kan genieten.
Haar kracht ligt bij mensen speels uit te nodigen tot experiment, inzet van je gevoel & intuïtie, en om (innovatieve) impulsen te volgen. Zij weet een fijne veilige sfeer te creëren waarin je als vanzelf de eigenheid van jouw creativiteit kan volgen en vorm geven. Door de unieke combinatie van haar ervaringen in kunst, met meditatie en Chi Kung heeft elke cursus een licht mindfullnes-gehalte wat de deelnemer aanknopingspunten biedt om je innerlijke criticus die soms zo in de weg kan zitten in een creatief proces, te verzachten.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.