Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Beeldende kunst

Chinese kalligrafie: Chinees Nieuwjaars special!

Make calligraphy on red paper and bring good luck to your home

Docent
Cara Yuan

Voor wie
Iedereen welkom

Introductie
Chinees Nieuwjaar wordt ook wel Lentefeest genoemd. Het festival viert het begin van een nieuw jaar op de traditionele Chinese maankalender. Dit jaar is dat op 1 februari 2022.

Het Chinese Nieuwjaar wordt geassocieerd met verschillende gebruiken, zoals het houden van een groot familiediner, leeuwendans en het snijden van papier.
Het ophangen van (duilian) coupletten op rood papier (wat geluk, geluk, rijkdom en een lang leven betekent) is belangrijk tijdens de vieringen van het nieuwe jaar. Mensen doen de coupletten van vorig jaar af en hangen nieuwe aan de deur om het nieuwe jaar en de zegeningen te verwelkomen.

Wat gaan we doen in deze workshop?
Je gaat Chinees kalligraferen op traditioneel rood papier onder begeleiding van Cara Yuan. Afhankelijk van je kalligrafie-ervaring kun je afzonderlijke karakters schrijven zoals: 福 (geluk), 春 (lente), 壽 (lange levensduur) of coupletten met nieuwjaarszegeningen op twee lange rode papieren vellen.

Tijdens deze workshop wordt Chinese thee geserveerd en wat lekkers of etenswaren die aansluiten bij de nieuwjaarsviering. 
De workshop is inclusief materiaal.

Doe met ons mee en laat je huis versieren met je eigen kalligrafiewerken en geluk brengen in je huis!

Docent
Je krijgt les van een ervaren, enthousiaste Chinese docent: Cara Yuan. Zij exposeerde voor haar twintigste al Chinese kalligrafie in China en Japan.
Dankzij haar jarenlange ervaring in het lesgeven in de Chinese kalligrafie zorgt  Cara Yuan ervoor dat je (veel) leert in een vrije sfeer. Iedereen wordt persoonlijk begeleid en krijgt de ruimte om zijn eigen wensen te vervullen.
Cara Yuan is geboren en opgegroeid in China. Haar vader is kunstenaar, gespecialiseerd in de Chinese schilderkunst. Haar grootvader was een Chinees kalligraaf. Ze kwam in 1998 naar Nederland waar ze afstudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als 1e graads kunstdocent. Sinds 1999 doceert zij Chinese kalligrafie.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl 

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.