Universiteit Leiden

nl en

Studieondersteuning - Persoonlijke ontwikkeling

ACT-training: Flexibeler leren omgaan met jouw problemen

Tijdens studeren/promoveren kun je te maken krijgen met (stress)klachten en met negatieve gedachten of emoties. In deze ACT-training leer je anders met moeilijke situaties om te gaan, vanuit acceptatie en aanvaarding.

Werkvorm
Training

Voor wie?

Studenten en promovendi van de Universiteit Leiden (max. 8 per groep)

Trainers

Een studentenpsycholoog en een promovendi-psycholoog. 

Flexibeler leren omgaan met jouw problemen

Tijdens studeren/promoveren kun je te maken krijgen met (stress)klachten en met negatieve gedachten of emoties. Heb je last van gespannenheid, angst(klachten), somberheid, vermoeidheid, lichamelijk ongemak/pijn, een gevoel van leegte en/of overmatige zelfkritiek? En herken je de neiging je hiertegen te verzetten, of dat je nare gevoelens weg probeert te drukken? Weet dan dat onze houding ten opzichte van pijn en lijden ons psychisch leed juist kan versterken en ons steeds minder flexibel maakt. In deze ACT-training leer je anders met moeilijke situaties om te gaan, vanuit acceptatie en aanvaarding.  

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapie, en reikt een manier aan waarbij het accepteren van jouw klachten centraal staat. Negatieve gedachten en gevoelens horen bij het leven. In deze training leer je om hier op een andere, meer flexibele manier mee om te gaan in plaats van het te controleren of te onderdrukken. Door je minder tegen klachten te verzetten, zal er meer ruimte en energie komen voor dingen die écht belangrijk voor je zijn. ACT is passend bij verschillende psychische en lichamelijke problemen.

Wat leer je in deze training

  • Wat jouw mentale problemen veroorzaakt.
  • Meer bewust worden van je eigen denk- en gedragspatronen.
  • Milder te worden naar je negatieve emoties, gedachten en/of pijn.
  • Minder te oordelen over jezelf en anderen.
  • Wat voor jou belangrijk en waardevol is.
  • Hoe je naar je waarden kunt gaan leven en meer kan gaan genieten.

In de training wordt gebruik gemaakt van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) technieken waaronder mindfulness en het zoeken naar jouw waarden in het leven. Om voldoende van de training te kunnen profiteren, is het belangrijk dat je aanwezig bent bij de sessies en regelmatig en zelfstandig met de aangeboden stof en opdrachten aan de slag gaat.

Aanmelden

Na je aanmelding

Er wordt altijd eerst een kort gesprek met je ingepland waarbij de studentenpsycholoog of promovendi-psycholoog bepaalt of de groep geschikt is voor jou. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.