Universiteit Leiden

nl en

Ongelijkheid, sociale cohesie en welzijn in Leiden

De gemeente Leiden is benieuwd hoe de bewoners en andere organisaties in de stad de Sterke Sociale Basis ervaren. Werkt het programma zoals de gemeente het had bedoeld tijdens de aanbesteding? Functioneren de partners in lijn met de verwachtingen? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

In 2019 is het welzijnswerk in Leiden opnieuw aanbesteed. Voor de aanbesteding had de gemeente Leiden heel veel verschillende subsidierelaties met verschillende partijen. Sinds de aanbesteding hebben ze die relatie met nog maar drie welzijnsorganisaties, zij vormen samen de Sterke Sociale Basis (SSB).  

Beleidsverandering in de praktijk

De gemeente Leiden is benieuwd hoe deze beleidsverandering er in de praktijk uitziet. Om hier achter te komen is het belangrijk om in gesprek te gaan met verschillende stakeholders zoals wijkpartners, (zorg)professionals, bewoners en deelnemers aan activiteiten. In het onderzoek is het belangrijk om al deze perspectieven goed te leren kennen, te begrijpen en te kunnen onderzoeken. Dit doe je door onder andere veel aanwezig te zijn bij de verschillende locaties van de SSB partners. Vanaf november doe je al met een aantal activiteiten mee zodat je de deelnemers goed leert kennen. Daardoor kun je tijdens je veldwerk (januari) direct beginnen met het onderzoek en het ophalen van waardevolle kwalitatieve data. Op deze manier kun je goed in kaart brengen hoe het beleid rondom een Sterke Sociale Basis uitwerkt in de praktijk.

Impactgericht werken

Het impactgericht werken helpt om hier scherpere en meer onderbouwde antwoorden op te geven. Zodoende krijgen sociaal-werkorganisaties beter in zicht of ze de goede dingen doen en of ze die dingen ook goed uitvoeren. Impactgericht werken en meten helpt om aannemelijk te maken dat hetgeen zij doen ook daadwerkelijk waarde toevoegt.

Lees meer over deze opdracht in deze pdf. 

This website uses cookies.