Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!

Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben. 

 • Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
 • Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2024 of het voorjaar van 2025. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober tot uiterlijk 1 december 2023 23.59 uur.

Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
 • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
 • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*;
 • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je gemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Bekijk de mogelijkheden op de wereldkaart en stel een lijst op van maximaal tien universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Veel studenten willen op uitwisseling, en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen.

Motivatiebrief

Download het motivatiebriefsjabloon, vul het in (200 tot 300 woorden per geselecteerde universiteit) en upload het in uSis:

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland (of andersom)? Geef dit dan aan in je motivatiebrief door het selectievakje aan te vinken met de tekst 'Yes, I wish to be considered for a different semester if I am not selected for my first choice of semester.' Let op: Het is belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met je studieadviseur, want niet alle opleidingen bieden de mogelijkheid om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.

Cijferlijst: alleen voor master-, LUC- en joint degree-studenten, en andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:

 • Masterstudent: als masterstudent upload je een kopie van je cijferlijst, inclusief GPA, van je bacheloropleiding (aan de Universiteit Leiden of een andere universiteit).
 • Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag bij de onderwijsadministratie van LUC een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
 • Joint degree: doe je een joint degree aan Universiteit Leiden en TU Delft? Vraag bij TU Delft een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
 • Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Universiteit Leiden? Upload dan je cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) van dat instituut.

Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis: 

 • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
 • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
 • Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen*, op volgorde van je voorkeur.
 • Verstuur je aanmelding.

*Wil je via het ISEP-programma naar het buitenland? Kies ISEP als een van je uitwisselingsbestemmingen in uSis.

Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for university-wide exchange via uSis (in het Engels).

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Let op! De selectieprocedure is gewijzigd - zie uitleg hieronder.
Voor meer informatie over de werkwijze en toelichting zie Universiteitsbrede uitwisseling - Gewogen loting

Zodra je opleiding je aanmelding heeft goedgekeurd, controleren we of je aan de eisen voldoet. Aan de hand van je motivatiebrief beoordelen we verder of je plannen realistisch en haalbaar zijn en of de keuze voor de instellingen bewust en weloverwogen gemaakt is. Als we ernstige twijfels hebben, nemen we contact met je op om je plannen te bespreken.

Vervolgens neem je deel aan het selectieproces. Voor universiteitsbrede uitwisseling gebeurt dit via een gewogen loting.

Gewogen loting

 1. Als er voldoende plekken beschikbaar zijn bij de universiteit van je eerste keuze, word je daar geplaatst.
 2. Als er onvoldoende plekken zijn, word je in een groep geplaatst op basis van je huidige GPA:
  • Groep A: GPA 8,51 - 10
  • Groep B: GPA 8,00 - 8,50
  • Groep C: GPA 7,51 – 7,99
  • Groep D: GPA 7,00 - 7,50
  • Groep E: GPA 6,50 - 6,99 (alleen aanmeldingen voor ISEP)
 3. Studenten in groep A krijgen via een geautomatiseerd programma een willekeurig rangnummer toegewezen.
 4. Beginnend met rangnummer één, kijken we of we die student kunnen plaatsen bij de universiteit van zijn eerste keuze. Als dat niet het geval is, proberen we hem of haar bij de tweede keuze te plaatsen, dan bij de derde enzovoort. Hetzelfde wordt gedaan voor alle studenten in groep A in volgorde van rangnummer.
 5. Daarna herhalen we hetzelfde proces voor de groepen B tot en met E, in die volgorde.

Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad portal de details van de aangeboden plek te bekijken. Zorg ervoor dat je alle informatie en voorwaarden van het aanbod zorgvuldig doorleest.

Als je bij geen van de door jou gekozen universiteiten kunt worden geplaatst, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een tweede selectieronde voor de resterende beschikbare plekken.

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. 

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.