Universiteit Leiden

nl en

Hoe ontstond de Hofstadgroep?

Bart Schuurman, universitair hoofddocent bij ISGA, vertelt in Villa VdB op NPO Radio 1 over het ontstaan van de Hofstadgroep en blikt terug op dit moment. In het interview bespreekt Schuurman de oorsprong, samenstelling en de geschiedenis van de groep. 

Schuurman vertelt dat we de Hofstadgroep niet kunnen begrijpen als we ze niet in de context van de aanslagen in Amerika op 11 september 2001 zien: de jihadistische dreiging leek toen nog iets wat vooral van buitenaf kwam. De aanslagen in Europa in Madrid in 2004 en in Londen in 2005 daarentegen werden georganiseerd door jihadisten die al heel lang in deze landen woonden: ‘In die nieuwe trend van dreiging van eigen bodem, daarin past ook de Hofstadgroep, met vergelijkbare plannen en ideeën’.

Volgens Schuurman was de samenstelling van Hofstadgroep een beetje los zand en bestond de groep uit ongeveer 10 tot 15 personen. Een deel van hen was begaan met geopolitiek, terwijl anderen juist gericht waren op binnenlandse politiek, voornamelijk de manier hoe er over de islam in Nederland werd gesproken.  

Uiteindelijk ging het strafproces rondom de leden van de Hofstadgroep met horten en stoten. ‘Het bleek heel erg lastig om aan te tonen of mensen al dan niet lid waren van terroristische organisaties’, aldus Schuurman. Het werd uiteindelijk een ingewikkeld proces dat jaren heeft geduurd. Na de veroordeling en vrijlating gingen de leden allerlei verschillende kanten op: sommigen pakten een normaal leven op, terwijl twee andere leden zich bij IS aansloten in Syrië.  

Luister het volledige fragment op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.