Universiteit Leiden

nl en

Opleidingsprogramma

Bij de keuze van je studie heb je je als het goed is al enigszins verdiept in het studieprogramma. De Universiteit Leiden gebruikt verschillende systemen voor het ontsluiten van alle details rondom je studieprogramma en vakken, en voor de communicatie tussen docenten en studenten.

In de Studiegids staat alle informatie over de vakken van jouw opleiding. Je kunt daar alles lezen over je studieprogramma. Via de online leeromgeving Brightspace kun je communiceren met je docenten en opdrachten inleveren.

Programmaoverzicht

De bacheloropleiding Psychologie bestaat uit een aantal verplichte vakken en een aantal vakken die je kunt kiezen. In totaal kun je 60 ec aan vakken zelf kiezen, dit noemen we de keuzeruimte.

Klik op de afbeelding voor full-screen. Zie ook de curriculumplanner 2023-24 voor een overzicht van het studieprogramma.

Studieprogramma

Verplichte vakken, specialisatievakken en keuzevakken

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding volg je twaalf verplichte vakken. Deze geven samen een overzicht van het brede veld van de psychologie. De vakken van de propedeuse vind je in de Studiegids Psychologie.

Tweede Jaar

In het eerste semester van het tweede jaar volg je verplichte vakken op een hoger niveau. In de tweede helft van het tweede jaar en in het derde jaar kun je vakken kiezen, dit noemen we de keuzeruimte. De vakken in deze keuzeruimte kies je op basis van interesse. Met de juiste specialisatiecursussen voldoe je aan de ingangseisen voor je masterspecialisatie. De keuzevakken en specialisatiecursussen hebben ingangseisen. Die ingangseisen staan bij de cursussen in de Studiegids. Houd hier rekening mee bij het maken van je studieplan

Derde Jaar
In je derde jaar vul je de keuzeruimte verder in en voer je een onderzoek uit, het Bachelorproject. Daarover schrijf je een verslag, je bachelorscriptie.

Verplichte vakken (120 ec)

Het eerste jaar van de opleiding staat bestaat uit 60 ec, namelijk twaalf verplichte vakken van 5 ec. In het tweede jaar doe je 45 ec aan verplichte vakken en in het derde jaar is het bachelorproject van 15 ec verplicht.

Keuzeruimte: vakken die je kunt kiezen (60 ec)

In totaal kun je 60 ec aan vakken zelf kiezen; dit is je keuzeruimte. In principe zijn vakken vrij te kiezen, maar er zijn twee voorwaarden:

  1. Je moet 20 ec aan specialisatiecursussen volgen. De overige 10 ec kun je invullen met keuzevakken binnen de psychologie in Leiden, of met extra psychologie specialisatiecursussen. 
  2. Je kunt 30 ec naar eigen inzicht besteden aan vakken binnen of buiten de psychologie. Van de 30 ec keuzevakken binnen of buiten de psychologie dient minstens 5 ec op niveau 300 of hoger behaald te worden.

Keuzeruimte

Minoren

Je kunt de keuzeruimte ook vullen met 30 ec voor een minor. Minoren binnen Psychologie voegen niets toe aan je eigen studie en zijn daarom niet toegestaan.
(Interdisciplinaire) minoren 

Honours programme

Voor studenten met goede resultaten is er een speciaal Honoursprogramma Psychologie

Basisaantekening Psychodiagnostiek

Wil je in aanmerking komen voor de basisaantekening Psychodiagnostiek? Dat is mogelijk bij de masterspecialisaties :

  • Child and Adolescent psychology
  • School psychology

Voorwaarden

1) Bachelor

De student heeft binnen de bacheloropleiding uit de propedeuse gevolgd:

  • de Methoden en Techniekenvakken (15 EC)

+ de tweede jaarsvakken:

  • Psychometrie (5 EC) en
  • Psychodiagnostiek (5 EC) en
  • Interpersoonlijke beroepsvaardigheden (5 EC) 

2) Master

Alle voorwaarden waar je aan moet voldoen vind je bij Studieprogramma Psychology (MSc) 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.