Universiteit Leiden

nl en

Opleidingsprogramma

Bij de keuze van je studie heb je je als het goed is al enigszins verdiept in het studieprogramma. De Universiteit Leiden gebruikt verschillende systemen voor het ontsluiten van alle details rondom je studieprogramma en vakken, en voor de communicatie tussen docenten en studenten.

In de Studiegids staat alle informatie over de vakken van jouw opleiding. Je kunt daar alles lezen over je studieprogramma. Via de online leeromgeving Brightspace kun je communiceren met je docenten en opdrachten inleveren.

In het OER en de R&R zijn o.a. de facultaire regels omtrent toelating, tentamens, het studieprogramma en de organisatie vastgelegd, daarnaast zijn de verschillende slaagregelingen voor tentamens en examens hierin vastgelegd. Deze documenten zijn te vinden via de pagina Facultaire en opleidingsreglementen.

De bacheloropleiding Sterrenkunde duurt drie jaar. Elk jaar omvat colleges en practica die in totaal meetellen voor 60 studiepunten (EC), waarbij 1 studiepunt staat voor een studie-inspanning van ongeveer 28 uur. Het driejarige programma heeft een duidelijke opbouw:

Eerste jaar
In het eerste jaar, de propedeuse, leg je de basis voor de studie. Je begint vooral met wiskunde, natuurkunde en informatica, maar je maakt natuurlijk ook kennis met de sterrenkunde. Zo krijg je de vakken Planetenstelsels, Inleiding Astrofysica en Praktische Sterrenkunde. Daarnaast verbeter je je communicatieve vaardigheden bij het vak Presenteren & Communiceren. Een overzicht van alle eerstejaarsvakken vind je in de e-Studiegids.

Tweede jaar
Je krijgt nog meer te leren over sterrenkunde. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met het moderne sterrenkundige onderzoek. In het kader van het sterrenkundig practicum kun je in het tweede jaar – mits je je propedeuse binnen hebt – zelfs een waarneemreis meemaken naar de professionele Brits-Nederlandse Isaac Newton-telescoop op La Palma (Canarische Eilanden), en daar je eigen waarneemprogramma uitvoeren. Een overzicht van alle tweedejaarsvakken vind je in de e-Studiegids.

Derde jaar
In het derde jaar van de bacheloropleiding kun je zelf een deel van je vakken kiezen. In dit jaar gaat de aandacht hoofdzakelijk naar sterrenkundige vakken met als hoogtepunt het Sterrenkundig bacheloronderzoek. Uniek is dat je hiervoor een eigen werkplek krijgt in het instituut en je deel uitmaakt van een onderzoeksgroep. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om als onderzoeker aan de universiteit verbonden te zijn. Het Sterrenkundig bacheloronderzoek biedt je de ideale gelegenheid om je eerste stappen in het wetenschappelijk onderzoek te zetten. Een overzicht van alle derdejaarsvakken vind je in de e-Studiegids.

Dubbele bachelor
De opleiding Sterrenkunde biedt de mogelijkheid een dubbele propedeuse te doen met de opleidingen Natuurkunde of Wiskunde (ca. 25% zwaarder) of Informatica. Bevalt dit, dan kan de combinatie voortgezet worden in de vorm van een dubbele bachelor (ca. 30% zwaarder). Bij een geschikte keuze van het afrondende bacheloronderzoek staat de weg open naar de masterfase van elk van beide opleidingen!

Arbeidsmarktoriëntatie
Tijdens de bacheloropleiding Sterrenkunde bieden we je veel ondersteuning bij het maken van (studie)keuzes die van invloed zijn op jouw carrière. Je wordt gestimuleerd om na te denken over wat je wilt, wat je kunt en hoe je je doelen bereikt. Door gedurende de hele bacheloropleiding actief met reflectie en oriëntatie bezig te zijn kun je weloverwogen en gemotiveerde keuzes maken over de inrichting van je studie en over je wensen en vervolg na het afsluiten van de bacheloropleiding.

Jouw toekomst centraal

In de activiteitenkalender vind je een actueel overzicht van alle voor Sterrenkundestudenten relevante activiteiten die op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie worden aangeboden, zoals workshops, bedrijfsbezoeken en lezingen van oud-Sterrenkundestudenten. Je kunt de handige Google Calendar overnemen in je eigen planning.

Activiteitenkalender arbeidsmarktoriëntatie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.