Universiteit Leiden

nl en

Stage en onderzoek

Bij veel opleidingen kun je tijdens je studie stage lopen of deelnemen aan een onderzoeksproject. Bij sommige opleidingen is het een vast onderdeel van het curriculum, bij andere opleidingen kun je ervoor kiezen om je keuzeruimte hiervoor te gebruiken.

Ga  naar Stage & onderzoek voor meer informatie over de mogelijkheden.

Tijdens de bacheloropleiding Sterrenkunde doe je ruime onderzoekservaring op. Al in het eerste jaar doe je je eerste astronomische waarnemingen bij het vak Praktische Sterrenkunde, in het tweede jaar gevolgd door je eigen onderzoek op La Palma bij het Astronomy Lab and Observing Project. In het derde jaar voer je je eigen onderzoek uit met het Bachelor Research Project waarmee je je bacheloropleiding afrondt.

Eerste jaar: Praktische Sterrenkunde

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Sterrenkunde volg je het vak Praktische Sterrenkunde (5 EC). Dit vak wordt gegeven in de vorm van een practicum en traint je in het definiëren, analyseren en oplossen van een probleem en het maken van een duidelijk verslag. Vaste onderdelen van Praktische Sterrenkunde zijn een bezoek aan het Planetarium van Artis in Amsterdam en het verrichten en uitwerken van waarnemingen met de moderne Gratama telescoop in de oost-koepel van de Oude Sterrewacht in Leiden.

Tweede jaar: Astronomy Lab and Observing Project

In het tweede jaar van de bacheloropleiding Sterrenkunde voer je het Astronomy Lab and Observing Project (5 EC) uit als je het vak Praktische Sterrenkunde in het eerste jaar succesvol hebt afgerond. Onderdeel van dit project is een waarneemreis naar het Observatorio del Roque de los Muchachos op La Palma, één van de Canarische eilanden. Hiervoor schrijf je je eigen onderzoeksvoorstel, dat je na goedkeuring zelf uit zult voeren op de 2.5 m Isaac Newton Telescope. Je presenteert je onderzoeksresultaten mondeling en met een wetenschappelijke poster.

De Isaac Newton Telescope op La Palma waar tweedejaars bachelorstudenten Sterrenkunde hun Astronomy Lab and Observing Project uitvoeren
De Isaac Newton Telescope op La Palma waar tweedejaars bachelorstudenten Sterrenkunde hun Astronomy Lab and Observing Project uitvoeren

Tweede jaar: Modern Astronomical Research

In het tweede jaar van de bacheloropleiding Sterrenkunde volg je het vak Modern Astronomical Research. Hier leer je wat het is om een astronomisch onderzoeker te zijn. Je leert uitdagende onderzoeksvragen formuleren en onderzoeksresultaten communiceren. Ook maak je kennis met het zoeken en interpreteren van astronomische wetenschappelijke literatuur.

Derde jaar: Bachelor Research Project

In het derde jaar van de bacheloropleiding Sterrenkunde doe je het Bachelor Research Project (22 EC). Dit is één van de belangrijkste onderdelen van het bachelorprogramma. Je kiest je eigen onderzoeksproject en daarmee word je onderdeel van een van de onderzoeksgroepen van de Sterrewacht, met een eigen werkplek en deelname aan bijeenkomsten binnen je onderzoeksgroep. Je kunt in je Bachelor Research Project bijvoorbeeld nieuwe observaties analyseren of rekenmodellen ontwikkelen voor astrofysische processen. Ook experimenten in het astrochemisch of optisch laboratorium behoren tot de mogelijkheden. Je sluit het project af met een wetenschappelijk rapport en een mondelinge presentatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.