Universiteit Leiden

nl en

Studieplan

Sommige opleidingen willen samen met jou je studievoortgang na je eerste studiejaar in de gaten houden aan de hand van een persoonlijk studieplan, dat je zelf opstelt.

Het invullen van een studieplan moet je stimuleren om je studie na het eerste jaar goed en doordacht te vervolgen. Als eerste- en tweedejaarsstudent maak je dan een studieplan voor respectievelijk je tweede en derde studiejaar.

Als eerste- en tweedejaarsstudent maak je aan het einde van het academisch jaar een studieplan, zodat je goed voorbereid bent op het komend studiejaar. Vervolgens schrijf je je via MyStudyMap in voor onderwijs aan de hand van de door jou gemaakte planning.

Waarom maak je een studieplan?

Met een studieplan bereid je je voor op het komend collegejaar, zodat je goed doordacht je volgend studiejaar doorloopt. Moet je bijvoorbeeld nog vakken uit een eerder jaar afronden, of zijn er andere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je planning (denk aan persoonlijke omstandigheden of topsport), dan biedt een studieplan duidelijk inzicht in de haalbaarheid van je planning.

Wanneer maak ik een studieplanning?

Medio juni wordt het onderwijs van het komende academisch jaar zichtbaar in MyStudyMap, je kunt dan aan de slag met je planning. Wacht met het maken van je studieplan totdat al je resultaten binnen zijn, dan heb je goed overzicht over afgeronde onderdelen en onderdelen die je in een volgend jaar nog moet halen. Zijn onderdelen afgerond, maar is dit nog niet zichtbaar voor jou in uSis? Lees hieronder in de veelgestelde vragen wat je kunt doen.

Ben je eerstejaars student en heb je minder dan 45 EC behaald? Wacht dan eerst op de uitslag over je Bindend Studieadvies, uiterlijk 15 augustus. Mag je door met je studie? Maak
via deze link dan een afspraak met de studieadviseur om je studieplan te bespreken. 

Hoe maak ik een studieplan?

Gebruik het studieplan sjabloon uit het zijmenu, dit bevat het jaarrooster. Markeer in dit sjabloon welk onderwijs je wilt volgen. Het eindresultaat is je studieplanning.

Is je plan echt haalbaar? Rond je eerst de niet behaalde vakken uit een eerder studiejaar af? Heb je naast het onderwijs uit je huidige studiejaar niet meer dan 10 EC extra gepland? Bekijk je plan nog eens kritisch?

Via de veel gestelde vragen krijg je meer informatie over aandachtspunten bij het maken van je studieplanning. Heb je vragen? Bespreek deze met de studieadviseur.

Inschrijven doe je via MyStudyMap

Plannen en inschrijven zijn als het ware twee stappen van hetzelfde proces. Het plannen is vooral bedoeld om te kijken welke vakken je wanneer wil volgen en of die in je rooster passen. Het is dus eigenlijk een voorfase van het inschrijven. Als je je studieplanning hebt gemaakt, kun je je gaan inschrijven. 

Veelgestelde vragen over studieplanning en inschrijving

Kijk in uSis of de studiepunten worden weergegeven bij het vak. Staan er studiepunten? Dat betekent dat je het vak hebt afgerond.

Controleer eerst in uSis of jij alle onderdelen van het blok of de lijn hebt behaald. De instructie hiervoor kun je op Brightspace vinden. Als je nog een beoordeling mist terwijl je dit onderdeel wel hebt afgerond, adviseren wij je om contact op te nemen met de blok- of lijncoördinator. Mis je studiepunten doordat je niet aan alle voorwaarden van het blok of de lijn hebt voldaan? Kijk in het betreffende blokboek wat de consequenties hiervan zijn. In sommige gevallen moet je werkgroepen van een lijn/blok opnieuw volgen. Schrijf je daarvoor in via MyStudyMap.

Kom je na je check tot de conclusie dat je alle onderdelen hebt afgerond en wel studiepunten had moeten ontvangen? Meld dit aan ons en geef aan om welke blok/lijn dit gaat.

Ja, dat kan. We raden je aan om kritisch naar je planning te kijken met de volgende tips:

  • Focus op één blok tegelijk
  • Houd zoveel mogelijk de volgorde van het curriculum aan

Twijfel je over wat je het beste kunt doen? Maak een afspraak voor persoonlijk advies van de studieadviseur.

Neem je studieplanning nog eens onder de loep: welke voorbereidingen ga je treffen, volg ik tegelijkertijd ook ander onderwijs? Welke maatregelen kun je treffen om de herkansing zo goed mogelijk voor te bereiden?

Kom je er alleen niet uit? Maak een afspraak met een studieadviseur om je studieplanning te bespreken. Als je vragen hebt kun je altijd mailen.

Nee, dit kan niet.

Als je je hebt ingeschreven voor een blok met snijzaalonderwijs, dan krijg je ongeveer vier weken voor de start van een blok een mail met het verzoek je aan te melden voor snijzaalonderwijs.

Dit hoef je niet zelf te doen. Je wordt door de studentenadministratie ingeschreven en ingedeeld voor de VGT. Het meetmoment (MM) van de VGT telt steeds door. In jaar 1 maak je MM 1 t/m 4, in jaar 2 maak je MM 5 t/m 8 en in jaar 3 maak je MM 9 t/m 12.

Een herkansing heeft hier geen invloed op, je wordt ingedeeld in een opvolgend meetmoment.

Voorbeeld: Je bent tweedejaars maar moet nog 2 vakken uit het eerste jaar herkansen. Je wordt ingedeeld in MM5 voor de VGT van september.

Het kan dan moeilijk zijn om alle meetmomenten te behalen, omdat je dan bepaalde stof uit het voorgaande studiejaar nog onvoldoende of niet beheerst.

In ProF kun je zien op welk niveau je de VGT wel hebt gehaald, zie de informatie op Brightspace.

In sommige situaties kan het noodzakelijk zijn je in te delen in een ander meetmoment:

  • Je hebt alle vakken uit de bachelor afgerond alleen de VGT nog niet. Je maakt dan je volgende voortgangstoets op MM12.
  • Je hebt wel de benodigde 12 voortgangstoetsen gemaakt, maar nog geen voldoende en je moet nog vakken van de bachelor afronden.

 

Vraag de studentenadministratie om je in te delen bij een meetmoment. Let op: de voorgangstoets blijft twee jaar geldig.

Waarom ben ik bij een bepaald meetmoment ingedeeld? Kan ik begeleiding krijgen bij de VGT? Bij wie kan ik terecht met vragen over de VGT?

Deze vragen kun je bespreken met de Studieadviseurs.

Veelgestelde vragen over het plannen en inschrijven op lijnonderwijs

De lijnen LSO en LGB zijn vanaf studiejaar 2020-2021 geïntegreerd in 1 lijn met de naam: Lijn Samenwerking, Gezondheidsbevordering en Leiderschap (LSGL). Heb je in een eerder studiejaar LSO of LGB niet kunnen afronden, dan kun je op Brightspace de overgangsregeling vinden op welke manier je dit kunt oplossen.

Schrijf je in voordat de inschrijftermijn van het lijnonderwijs sluit. Lees hier meer over inschrijven voor vakken en tentamens.

Kijk goed in uSis en in het toetsplan op Brightspace of je aan alle eisen hebt voldaan. Neem z.s.m. contact op met de Lijn Beroepsvorming als er voor jou onduidelijkheden zijn.

Mail naar LBV1  of Mail naar LBV2 of Mail naar LBV3

Ja, het is belangrijk dat je deze lijn en blokken in combinatie met elkaar volgt. Volg je geen of maar 1 van deze 3 vakken, dan raden we je aan om LBV2 niet te doen maar om dat uit te stellen tot het moment dat je deze vakken wel zult volgen.

  • Je hebt de vaardigheidstoetsing van LBV1 afgerond, met uitzondering van BLS;
  • Je hebt het gehele vaardigheidsonderwijs LBV1 behaald, anders moet je dit als geheel opnieuw volgen;
  • Je moet het tentamen LBV1 of BLS nog halen. Dit kan tijdens LBV2;
  • Alle onderdelen en tentamen LBV1 zijn 1,5 jaar geldig.
  • LBV2 volg je als geheel, het is niet mogelijk om aparte onderdelen te volgen (tenzij de examencommissie toestemming verleent).

 

  • Je hebt de Vaardigheidstoetsing (met uitzondering BLS) en docentcoach-traject LBV2 afgerond;
  • Je hebt een voldoende voor twee van deze drie blokken: Vraagstukken Bewegen, Vraagstukken Buik en Vraagstukken Borst en Nier;
  • Je hebt het gehele vaardigheidsonderwijs LBV2 behaald, anders moet je dit als geheel opnieuw volgen;
  • Je moet het tentamen LBV2 of BLS nog halen. Dit kan tijdens LBV3;
  • Het is niet mogelijk om het onderwijs van LBV2 en LBV3 gelijktijdig te volgen;
  • LBV3 volg je als geheel, het is niet mogelijk om aparte onderdelen te volgen (tenzij de examencommissie toestemming verleent).
  •  Alle onderdelen en tentamen LBV2 zijn 1,5 jaar geldig.

We raden je aan om LBV3 zo kort mogelijk voor de start van je coschappen af te ronden. Dat kan in jouw geval betekenen dat het verstandiger is om LBV3 in het volgende studiejaar te doorlopen.

Financiële compensatie bij studievertraging (FOS)

Als je studievertraging hebt opgelopen door ziekte of familieomstandigheden kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, een beroep doen op de regeling Financiële Ondersteuning Studenten (FOS). Vertraging doordat je onderwijsprogramma is veranderd door de coronamaatregelen geeft geen compensatie vanuit de regeling FOS.

Extra uitdaging

Voor extra uitdaging bestaat het Honours College! Goed om te weten: de deadline voor het aanmelden van het Honours College is 15 augustus.

Zoek je andere mogelijkheden voor extra uitdaging? Maak een afspraak met een studieadviseur.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.