Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.

Bachelor- of masterstudent?

Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Uitwisselingsstudent?

Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.

Welkom bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je op het opleidingstabblad.

Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur of -coördinator van jouw opleiding. Contactinformatie per opleiding vind je in de organisatiegids.

Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Op deze pagina vind je informatie om je goed voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst

Vrijdag 1 september 2023 is de introductiedag van de opleidingen Natuurkunde en Sterrenkunde. Je hoort meer over de studie, de begeleiding in het eerste jaar en over hoe je eerste collegeweken eruit zullen zien. De dag begint om 9.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. We starten in de kantine van het Huygens Laboratorium, Niels Bohrweg 2, 2333 CA, Leiden. Alle programma-informatie krijg je per mail toegestuurd in juli/augustus. Doe je een dubbelstudie met Wiskunde? Dan ontvang je van die opleiding ook nog bericht over hun introductiedag.

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Bekijk je rooster

In MyTimetable vind je je persoonlijke rooster en een overzicht van al je studieactiviteiten.

In de studiegids vind je een overzicht van de vakken per studiejaar. Hierin wordt ook omschreven wat de leerdoelen zijn en er wordt een korte omschrijving van de inhoud van elk vak gegeven. Verder kun je hier zien welk studiemateriaal je nodig hebt en wordt toegelicht op welke manier je getoetst zal worden.

Voltijd eerstejaarsstudenten worden voor het eerste semester voor de vakken ingeschreven door de opleiding. Daarnaast is het verplicht je in- en/of uit te schrijven voor tentamens en practica. Dit doe je via  MyStudyMap

De studievereniging De Leidsche Flesch organiseert een boekenverkoop, waar de leden met korting de boeken die ze nodig hebben aan kunnen schaffen. In de zomervakantie krijg je na je inschrijving bij de universiteit een informatiebrief van De Leidsche Flesch thuisgestuurd. Als je lid wordt van De Leidsche Flesch (via het online inschrijvingsformulier) krijg je automatisch een e-mail met meer informatie over het bestellen van je boeken. Als je vragen over deze boekverkoop hebt, kun je die per mail sturen aan De Leidsche Flesch.

Begeleiding en advies

We helpen je graag goed op weg bij je studie. Daarom bieden we in de eerste twee maanden van je studie verschillende mentorbijeenkomsten aan. Op de introductiedag maak je voor het eerst kennis met je mentor (een ouderejaarsstudent) en je mentorgroepje. Je mentor zal verschillende (studie)thema’s behandelen. In november starten we met het tutoraat. In kleine groepjes kan je dan onder leiding van een ouderejaarsstudent samen studeren, handig als je meer uitleg of juist meer uitdaging wil!

De studieadviseur geeft informatie, advies en biedt begeleiding tijdens de studie. Meer informatie over zaken waarbij de studieadviseur je kan helpen vind je op deze website. De studieadviseur werkt van maandag tot en met donderdag. Via deze online tool kun je een afspraak maken met haar maken: Make an appointment with the studyadvisor  Haar e-mailadres is studieadviseur@physics.leidenuniv.nl 

Marije Boonstra, Onderwijscoördinator

De onderwijscoördinator is verantwoordelijk voor alle logistieke en organisatorische aspecten van het onderwijs. 

Manon van Ette en Daniëlle Verhoeff, Medewerker Studentenzaken

De mederker studentenzaken biedt ondersteuning aan de Onderwijsdirecteur, de Studieadviseur en de Onderwijscoördinator op organisatorisch en logistiek gebied. Zij zijn ook het eerste aanspreekpunt voor al je vragen over onderwijs: eduassist@physics.leidenuniv.nl

Trudy Geurds, Management assistent Onderwijs

De secretaresse Onderwijs biedt ondersteuning aan het onderwijsteam.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Maak kennis met belangrijke faciliteiten

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.