Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Afstudeeronderzoek naar sterrenstelsels in Brazilië

6 maart 2018

Masterstudent Lieke van Son ging naar Brazilië voor haar afstudeeronderzoek in de specialisatie Astronomy and Cosmology. Lees hier over haar avontuur bij het Observatorio Nacional in Rio de Janeiro.


Door Lieke van Son

Master's Research Project

Als Leidse masterstudent Astronomy doe je twee onderzoeksprojecten van elk 10 maanden. Voor mijn Master Research Project had ik de unieke kans om onderzoek te doen aan het Observatorio Nacional in Rio de Janeiro, Brazilië.

Unieke samenwerking

Mijn keuze voor dit instituut en land was hoofdzakelijk gebaseerd op een unieke samenwerking tussen verschillende expertises. Sterrenkundigen Prof. dr. Huub Röttgering van de Leidse Sterrewacht en Dr. Roderik Overzier van het Observatorio Nacional vatten samen het idee op om een onderzoek te starten naar de relatie tussen radio-sterrenstelsels en het inter-galactisch en circum-galactisch gas dat rond deze sterrenstelsels hangt. Toen ik mijn wense om een deel van mijn master in het buitenland te doen aan Huub Röttgering kenbaar maakte, stelde hij me dit project voor. Huub werd mijn stagebegeleider in Nederland en Roderik in Brazilië voor mijn onderzoek met de volgende onderzoeksvraag:

Waaruit bestaat het intergalactische en circumgalactische medium van radio-sterrenstelsels en welke relaties bestaan er tussen het medium en de bron (quasar), en het medium en het sterrenstelsel?

Radio-sterrenstelsels

Tussen en rond sterrenstelsels bevindt zich een soort gas: het intergalactische en circumgalactische medium. Dit speelt een cruciale rol in de theorie over het ontstaan van deze sterrenstelsels. Recente ontwikkelingen in observatietechnieken hebben het mogelijk gemaakt om dit medium te bestuderen door middel van de absorptiespectra van zogenaamde quasars (quasi-stellaire objecten). Door correlatie van deze absorptiespectra met radiodata komen we meer te weten over de aard en dynamiek van dit medium. Lieke's data-analyse is nog in volle gang, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend!

Ingang van het Observatorio Nacional in Rio de Janeiro, Brazilië.
Ingang van het Observatorio Nacional in Rio de Janeiro, Brazilië.

Verbreed je horizon

Deze samenwerking tussen Nederland en Brazilië is een unieke kans geweest om mijn horizon als onderzoeker te verbreden. Naast de professionele en inhoudelijke ervaring die ik hiermee heb opgedaan, is ook mijn wetenschappelijke netwerk uitgebreid, waarmee ik uiteindelijk mijn kansen op een baan als promovenda na mijn studie hoop te vergroten. Het was natuurlijk ook een geweldige ervaring om een aantal maanden in Rio de Janeiro te wonen. Ik heb enorm veel nieuwe mensen leren kennen en mooie herinneringen gecreërd! De hechte en warme werksfeer op het Observatiorio Nacional heeft mijn verblijf onvergetelijk gemaakt (al hielpen de Caipirihnas in het weekend ook wel mee). Ik hoop zeker snel terug te keren naar deze city of marvels.

Rio de Janeiro in vogelvlucht.
Rio de Janeiro in vogelvlucht.

Enthousiast geworden?

Voor je Astronomy Master Research Project naar het buitenland gaan kan een waardevolle ervaring zijn, maar moet niet te licht worden opgevat. Ook worden er specifieke eisen aan je plannen gesteld, voornamelijk om te voorkomen dat je studievertraging oploopt. Als je enthousiast geworden bent door het verhaal van Lieke, lees dan alle informatie over mogelijkheden om naar het buitenland te gaan tijdens je master Sterrenkunde.

Studying abroad during your Astronomy master's

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie