Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Naar het buitenland: Sterrenkunde vakken op Kreta

19 februari 2018

Bachelorstudent Sterrenkunde Thijs Stockmans vertrok voor vijf maanden naar het Griekse eiland Kreta voor zijn minor, via het Erasmus+ uitwisselingsprogramma. Lees hier over zijn buitenlandervaring.


Door Thijs Stockmans

Erasmus+ programma

Waarom zou je naar het buitenland willen? Voor mij was het simpel: nieuwsgierigheid. Ik was benieuwd hoe het zou zijn om helemaal alleen terecht te komen in een compleet nieuwe omgeving. Gelukkig kon ik dit combineren met mijn studie door het Erasmus+ programma. Dit uitwisselingsprogramma van de Europese Unie stelt Europese studenten in staat om een periode in een ander Europees land te studeren via uitwisselingsovereenkomsten waarin de erkenning van studiepunten wordt geregeld.

De Universiteit van Kreta - het witte gebouw op de achtergrond is de Natuurkunde afdeling.
De Universiteit van Kreta - het witte gebouw op de achtergrond is de Natuurkunde afdeling.

Universiteit van Kreta

Ik oriënteerde mezelf uitgebreid door the praten met de studieadviseurs van Sterrenkunde en Natuurkunde, de coördinator van het International Office van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en mijn vrienden en familie. Ik kwam erachter dat naar het buitenland gaan tijdens mijn studie volledig mijn eigen verantwoordelijkheid was, maar dat iedereen zeer bereid was om me te helpen, als ik maar duidelijk maakte wat ik nodig had. Ik ging door de lijst met Europese universiteiten waarmee de Universiteit Leiden een overeenkomst heeft, met mijn eigen wensenlijstje in gedachten: Engelstalige vakken, niet te dichtbij, niet te duur. Mijn keuze viel op de Universiteit van Kreta in Griekenland.

Vakkenpakket

Gebaseerd op de vakken die werden aangeboden aan de Universiteit van Kreta en in nauw overleg met de studieadviseur, stelde ik mijn vakkenpakket samen. Deze stap was belangrijk, want de vakken moesten worden goedgekeurd door de Examencommissie Sterrenkunde, zodat ze zouden meetellen voor mijn bachelorprogramma. Mijn vakkenpakket bestond uit de volgende vakken:

  • Astrophysics III (vergelijkbaar met het Sterrenkunde bachelorvak Radiative Processes)
  • Techniques of LASER spectrometry
  • From quarks to the universe (overzichtsvak met veel natuurkunde en een beetje sterrenkunde)
  • Gravity and Cosmology
  • Molecular Biophysics

Kamergenoten

Het regelen van alle zaken rondom mijn avontuur in het buitenland kostte wat moeite. Toen dat allemaal gelukt was, pakte in mijn koffers en stapte op het vliegtuig naar Griekenland, drie weken voordat de lessen zouden starten. Met hulp van het Erasmus Student Network heb ik een kamer kunnen regelen in hoofdstad Heraklion. Eén van de leden van het ESN haald me zelfs op van het vliegveld. Toen ze weg was, was ik waar ik het allemaal voor deed: in een onbekend land, omringd door vreemden. Op mijn eerste dag slenterde ik door de stad en verdwaalde. Dit veranderde toen mijn huisgenoten arriveerden. Ze lieten me de stad zien en maakten me wegwijs. Zo begon mijn avontuur van vijf maanden, dat zou eindigen met vele nieuwe vrienden van over de hele wereld en herinneringen om nooit meer te vergeten.

Vakken in het Grieks

Bij de universiteit kwam ik voor nog wat extra bureaucratische uitdagingen te staan. Naast een hoop papierwerk bleken de vakken van mijn keuze in het Grieks gegeven te worden, of helemaal niet. Ik voegde een ander vak aan mijn lijst toe en vroeg de docenten van de vakken of ze bereid waren om in het Engels les te geven. Ze waren goed benaderbaar en zeer behulpzaam. Drie van de vier professoren vonden het geen probleem om hun vak speciaal voor mij in het Engels te geven. Eén docent moest na het eerste college echter weer terugschakelen naar het Grieks op verzoek van de Griekse studenten. Ik volgde daarom colleges van drie vakken en volgde het vierde vak via zelfstudie uit boeken. Waar nodig kon ik terugvallen op begeleiding door de docent van het vak. Dit alles resulteerde in 30 EC aan vakken binnen mijn eigen vakgebied, die allemaal meetelden voor mijn bachelor, zodat ik geen studievertraging opliep.

Een wandeling naar de Skinakas Sterrewacht met de besneeuwde Mount Ida op de achtergrond.
Een wandeling naar de Skinakas Sterrewacht met de besneeuwde Mount Ida op de achtergrond.

Warme winters

Studeren in het buitenland speelt zich niet alleen maar af op de universiteit. Bijna elk weekend huurde ik een auto met verschillende mensen om het eiland te ontdekken. Het regent nauwelijks op Kreta en de zon schijnt zelfs in januari, wat een wintertemperatuur van zo'n 20 graden Celsius oplevert. In september is het rond de 27 graden en dan verlaten de toeristen langzaam het eiland. Perfect voor het in alle rust ontdekken van de stranden. Vanaf december zijn de bergtoppen op Kreta besneeuwd, wat adembenemende uitzichten oplevert.

Sightseeing

Op Kreta kun je zo'n beetje elke buitenactiviteit doen die je kunt bedenken. Ik heb veel gewandeld, maar ook aan bergbeklimmen en canyoning gedaan en gesnorkeld. Het eiland heeft een rijke geschiedenis met de 3000 jaar oude beschaving van de Minoïsche beschaving. En als je Kreta zat bent, liggen het prachtige eiland Santorini en de bruisende stad Athene binnen bereik. Het leven op Kreta is veelzijdig, goedkoop en leuk. Ik moest desondanks wel geld bijlenen, want de Erasmus+ beurs alleen was niet voldoende om van te leven. Gelukkig heb ik dit met hulp van DUO kunnen regelen, zonder met torenhoge schulden terug te komen.

Griekse bevolking

De mensen in Griekenland zijn over het algemeen relaxed en makkelijk om mee te praten - behalve in de auto, dan zijn ze levensgevaarlijk. Wanneer je naar een restaurant gaat zijn de prijzen erg laag vergeleken met Nederland. Bovendien krijg je er altijd een raki (een lokaal drankje) en een nagerecht bij. Goede gesprekken met de Grieken zijn goed te doen, vooral wanneer je dat probeert in je beste Grieks. De mensen zijn niet perfect (wie wel?), maar zijn ook bereid om dat toe te geven en te omarmen.

Waardevolle ervaring

Een deel van je studie in het buitenland doen via het Erasmus+ programma zorgt dat je in contact komt met mensen van over de hele wereld. Ik heb mensen leren kennen van India tot Maleisië, van Spanje tot Litouwen en van Zweden tot Jordanië. Mijn Spaanse woordenschat is tijdens deze reis verdrievoudigd en ik heb geleerd om Indiaas te koken. De beste herinneringen die ik heb zijn zonder twijfel die van de nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Hoewel ik nu een beetje in een cliché verval, zie ik er nu de waarheid van in. Deze periode in het buitenland was een ware verrijking voor mijn geest, en ik raad het iedereen aan.

Het strand van Balos in het westen van Kreta. Zeer toeristisch in de zomer, maar bijna verlaten vanaf oktober.
Het strand van Balos in het westen van Kreta. Zeer toeristisch in de zomer, maar bijna verlaten vanaf oktober.

Enthousiast geworden?

Het Erasmus+ programma stelt je in staat om naar het buitenland te gaan als onderdeel van je studie. Als je enthousiast bent geworden door het verhaal van Thijs, zorg dan dat je alle details lees over studeren in het buitenland tijdens je Sterrenkunde bachelor.

Studeren in het buitenland tijdens je Sterrenkunde bachelor

Deel je ervaring

Ben jij bachelorstudent Sterrenkunde en wil je ook graag jouw buitenlandervaring delen met andere studenten? Neem dan per e-mail contact op met de PR Coördinator van de opleiding Sterrenkunde via pr-education@strw.leidenuniv.nl. Vermeld in je bericht welke relatie jouw ervaring in het buitenland had met de studie Sterrenkunde.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.