SciFinder: toegang stopt per 31 maart 2018

27 maart 2018

Al geruime tijd beschikt Universiteit Leiden over toegang tot de chemische (literatuur-)databases SciFinder en Reaxys. In verband met de hoge kosten en het beperkte gebruik is er dit jaar echter voor gekozen de licentie op SciFinder niet te verlengen en de licentie op Reaxys te laten lopen via de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) in plaats van via het Leiden Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC).

Dit betekent dat per 31 maart de toegang tot SciFinder wordt afgesloten. Hoewel deze database veel lijkt op Reaxys, zijn in de praktijk kleine verschillen qua dekking en gebruik. Om de overgang van SciFinder naar Reaxys en andere databases te vereenvoudigen:

• SciFinder en Reaxys hebben verschillende lijsten met journals die ze opnemen; die van SciFinder is iets groter maar ook Reaxys heeft zijn eigen unieke journals. Hierdoor kan het zijn dat een artikel en bijbehorende structuren/reacties wel in SciFinder te vinden zijn, maar niet in Reaxys staan. Gebruik bij uitgebreide literatuurzoektochten daarom altijd meerdere bronnen, bijvoorbeeld ook PubMed, Google Scholar en Web of Science.
  • Reaxys maakt gebruik van Scopus, eveneens van Elsevier, voor referenties en citatiekoppelingen. Doordat UBL geen abonnement heeft op deze database, toont Reaxys beperkte citatie-informatie voor artikelen. Soms zal in citatiedatabases doorgezocht moeten worden, bijvoorbeeld in Web of Science, Google Scholar of Dimensions.
  • SciFinder heeft een specifieke manier van zoeken: uit een zin haalt het concepten en de relatie tussen deze concepten (horen ze dicht bij elkaar voor te komen bijvoorbeeld). Reaxys is een traditionele zoekmachine vergelijkbaar met Web of Science, dus hou rekening met de boolean-operators, gewenste nabijheid (NEAR, NEXT, PROXIMITY), verschillende schrijfwijzen en synoniemen bij het zoeken. Het voordeel is dan weer dat met de Query Builder van Reaxys heel gericht gezocht kan worden, maar het vergt werk om bijvoorbeeld een maandelijkse waarschuwing van nieuwe content in SciFinder (Keep Me Posted) om te bouwen naar een van Reaxys.
  • Reaxys biedt net als SciFinder chemische en fysische eigenschappen van compounds. Daarnaast biedt de database gratis toegankelijke databases, met API, waaronder ChemSpider, PubChem en ChemBL

Voor meer vragen of hulp bij de overstap naar andere bronnen, kunt u terecht bij vakreferent Rutger de Jong: r.m.de.jong@library.leidenuniv.nl