Sterrenkundestudenten naar Huawei in China

2 oktober 2017

In de zomer van 2017 vertrokken Sterrenkunde bachelorstudenten Matthijs Mars en Joost Wardenier samen met dertien andere Nederlandse bachelorstudenten naar China voor het Huawei Seeds for the Future Programme. Lees hier alles over hun avontuur in het buitenland!

Door Joost Wardenier and Matthijs Mars

Huawei Seeds for the Future Programme

Het Chinese technologiebedrijf Huawei het Huawei Seeds for the Future Programme ontwikkeld om studenten kennis laten maken met Chinese gebruiken, het bedrijfsleven en de actuele ontwikkelingen in de telecommunicatie. Het programma omvat twee onderdelen. In de eerste week volgden we een stoomcursus Chinese taal en cultuur aan de Language & Culture University in Beijing. Daarna vertrokken we naar Shenzhen voor een technische training op het hoofdkwartier van Huawei.

Chinese les

Meedraaien op de Language & Culture University was een indrukwekkende belevenis. Een Chinese universiteit is praktisch gezien een dorp, met grote kantinegebouwen, parken, sportcomplexen en flats die onderkomen bieden aan duizenden studenten. Naast de entourage wist ook de inhoud van de Chinese lessen ons enorm te boeien. Na een kleine vier dagen waren we in staat om ons in het Chinees voor te stellen, eten te bestellen, een simpele dialoog te voeren en zowaar een liedje te zingen! Daarnaast prijken er nu een prachtige zelfgemaakte Chinese aquarel en een kalligrafiewerk boven ons bed.

Culturele tour

Natuurlijk was er ook voldoende tijd om de historische rijkdom van Beijing te verkennen. Onze enthousiaste gids nam ons mee naar het Zomerpaleis, de Chinese Muur en de Verboden Stad. Later hebben we op eigen gelegenheid nog een kijkje genomen bij het Plein van de Hemelse Vrede, het Olympisch Park en – jawel – een karaokebar. Om een beter beeld van de banden tussen Nederland en China te krijgen, brachten we bovendien een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Kortom, een zeer volle en diverse agenda!

Beijing Normal University

Los van het Huawei programma had de Universiteit Leiden voor ons een bezoek aan de Beijing Normal University geregeld. Hier hebben we een avond lang ervaringen uit kunnen wisselen met drie Chinese sterrenkundestudenten. Het was erg leuk om te praten over de verschillen op cultureel en academisch gebied, maar ook over de interesses die we als astronomen gemeen hebben.

Sterrenkunde bachelorstudent Joost Wardenier met Chinese schoolkinderen op de Chinese Muur.

Shenzhen: Chinese Silicon Valley

Het tweede deel van het programma speelde zich af in Shenzhen, in het zuiden van China. Deze stad staat bekend als de Silicon Valley van het land, omdat er een groot aantal high-tech bedrijven gevestigd is. In Shenzhen ontmoetten we studenten uit Algerije en Malawi, die op dat moment ook aan het Seeds for the Future Programme deelnamen. Met hen volgden we een trainingsprogramma op de Huawei Campus, waarin onderwerpen als 4G, 5G, smart cities, cloud computing en broadband traffic aan bod kwamen. Na twee dagen theorieles mochten we in het laboratorium ons eigen 4G base station configureren. De voldoening was groot toen we eindelijk over ons eigen netwerk een voice call konden plegen.

Sightseeing

Als onderdeel van het programma brachten we verder een bezoek aan Splendid China (Chinees Madurodam en meer), het Shenzhen Civic Centre (met een museum over de geschiedenis van Shenzhen) en BYD (een fabrikant van onder meer elektrische auto’s en monorails).

Seeds for the Future certificaat

Tijdens de twee weken in China liet Huawei absoluut niets aan het toeval over. Zo sliepen we in fantastische hotels met luxe ontbijtbuffetten. Iedere avond werden we bovendien meegenomen naar een restaurant, waar de tafel binnen een mum van tijd vol stond met heerlijke gerechten, variërend van dumplings tot dimsum en van Pekingeend tot noedelsoep. Op de laatste dag van ons verblijf in Shenzhen vond er zelfs een formele sluitingsceremonie plaats, waarbij ook een afgevaardigde van het Nederlandse consulaat-generaal in Guangzhou aanwezig was. Uit haar handen ontvingen we ons welverdiende Seeds for the Future Certificate, dat de bekroning vormde op twee heel gezellige en leerzame weken.

Unieke ervaring

Deze reis naar China was voor Matthijs en mij een unieke kans. Niets is leuker dan een groot avontuur met vijftien gelijkgestemde studenten. We hebben kennis gemaakt met de overweldigende gastronomie, taal en cultuur van een bijzonder land. Tegelijkertijd hebben we bij één van de grootste bedrijven ter wereld achter de schermen mogen kijken. Het Seeds for the Future Programme van Huawei was een geweldige aanvulling op onze bachelor Sterrenkunde. We kunnen iedereen aanraden om ook over de grenzen van zijn of haar studie heen te kijken!

De vijftien bachelorstudenten op de Huawei Campus in Shenzhen, China.

Enthousiast geworden?

Deelname aan het Huawei Seeds for the Future Programme is een extracurriculaire activiteit voor Sterrenkundestudenten. Dit houdt in dat je voor het programma geen EC's krijgt die meetellen voor je opleiding Sterrenkunde. Als je enthousiast geworden bent van het verhaal van Joost en Matthijs, lees dan alle informatie over mogelijkheden om naar het buitenland te gaan tijdens je bachelor Sterrenkunde.

Naar het buitenland tijdens je bachelor Sterrenkunde

Deel je ervaring

Ben jij bachelorstudent Sterrenkunde en wil je ook graag jouw buitenlandervaring delen met andere studenten? Neem dan per e-mail contact op met de PR Coördinator van de opleiding Sterrenkunde via pr-education@strw.leidenuniv.nl. Vermeld in je bericht welke relatie jouw ervaring in het buitenland had met de studie Sterrenkunde.

Gerelateerd:

Studenten krijgen ICT-stoomcursus in Chinese Silicon Valley (2016)