Universiteit Leiden

nl en

Sociaal

Vacature: stage junior-directeur Villa Mondriaan Winterswijk

9 oktober 2018

Mondriaan is wereldberoemd. Van New York tot Parijs, maar tegenwoordig ook van Tokyo tot Keulen weet iedereen wie de kunstenaar was met zijn rechte hoeken en zijn felle kleurvlakken. Slechts weinigen weten dat Piet Mondriaan in Winterswijk de basis voor zijn kunstenaarschap legde. Van zijn achtste tot zijn twintigste woonde Piet aan de Zonnebrink in Winterswijk. In dit huis leerde hij tekenen van zijn vader en schilderen van zijn oom Frits. Mondriaan is terug in de plaats waar hij opgroeide. In het ouderlijk huis en de naastgelegen panden is een museum gerealiseerd waar het vroege werk van de kunstenaar wordt tentoongesteld. Met hedendaagse middelen wordt het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld. Door een samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag, die over de grootste collectie Mondriaans ter wereld beschikt, kan Villa Mondriaan permanent vroege werken van de kunstenaar tentoonstellen.

Villa Mondriaan wordt gerund door 75 vrijwilligers en een jonge directeur. Altijd al een museum willen leiden? Dat kan! Villa Mondriaan biedt ieder half jaar twee stages aan als junior-directeur. Volgens NRC Handelsblad is dit zelfs de mooiste stage van Nederland!

Algemene taken

 • Dagelijks leidinggeven in het museum
 • Aansturen vrijwilligers
 • Assisteren bij het inrichten van tentoonstellingen
 • Presentabel houden van het museum
 • Nadenken en ontwikkelen van evenementen en lezingen
 • Rondleidingen geven
 • Administratieve taken

Naast de algemene taken is er een speciale educatie- en communicatiefunctie.

Junior-directeur Educatie

Villa Mondriaan werkt samen met het Gemeentemuseum Den Haag en het Gerrit Komrij College Winterswijk aan een vakoverstijgend doorlopend leerplan. Dit houdt in dat de leerlingen aan het eind van de basisschool en op de gehele middelbare school ieder jaar meer leren over Mondriaan. Dit kan bij een vak als CKV, maar ook bij muziek, maatschappijleer of wiskunde. Daarnaast worden er regelmatig rondleidingen en creatieve workshops gegeven voor kinderen in ons eigen Villa Atelier.

Taakomschrijving

 • Begeleiden van klassen in het museum
 • Aanscherpen van lesstof
 • Uitwerken van leerlijn
 • Ontwikkelen van educatieprogramma’s van workshops tot rondleidingen

Junior-directeur Communicatie

Een belangrijke taak in het museum is de buitenwereld op de hoogte houden van alle activiteiten die plaatsvinden. Daarom zoekt Villa Mondriaan een schrijftalent, die korte en lange stukken voor verschillende doelgroepen kan schrijven. Ook kan deze junior-directeur goed nadenken over nieuwe manieren van communiceren en het bereiken van bestaande en nieuwe doelgroepen.

Taakomschrijving

 • Schrijven van teksten voor de website, de speciale Villa Mondriaan App, persberichten en nieuwsbrief
 • Bijhouden en ontwikkelen strategie social media (Facebook, Twitter, Instagram, etc.)
 • Aanboren nieuwe doelgroepen
 • Contact onderhouden met meerdere organisaties en pers

Wat wij bieden

 • Gratis wonen in een ingericht appartement boven het museum
 • Stagevergoeding €200,- per maand
 • Uitdagende stage binnen een jonge organisatie waar nieuwe ideeën en initiatieven zeer gewaardeerd worden
 • Veel vrijheid en verantwoordelijkheid
 • Deel uitmaken van de directie van een museum

Wat we verwachten

 • Bachelor 3 of Masterstudent (Algemene Cultuurwetenschappen, Kunstgeschiedenis, Nederlands, Duits, Communicatie, Journalistiek, Educatie en/of Mediastudies en andere studies)
 • Creatief en communicatief vaardig
 • Aantoonbare ervaring in leidinggeven en organiseren
 • Beheersen van de Nederlandse taal is een vereiste. Beheersen van de Duitse taal is een pre.
 • Enthousiast, doelgericht, een duizendpoot
 • Geen 9 tot 5 mentaliteit. Werken in de weekenden is een vereiste.

Interesse?

Geïnteresseerd in een stage bij Villa Mondriaan? Je kunt tot en met 28 oktober je cv en motivatiebrief aanleveren. Op 7 november vinden de gesprekken plaats. Houd deze dag dus vooral vrij in je agenda. Je sollicitatie kun je sturen naar Judith Kadee, directeur, via info@villamondriaan.nl. Mocht je meer informatie willen, dan kun je altijd bellen naar 0543-515400.

Aanvang stage: begin januari 2019 (educatie), medio januari 2019 (communicatie)
Periode: 6 maanden
Omvang: 5 dagen per week

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie