Demonstreer op 14 december mee in Den Haag met WOinActie

27 november 2018

Op 14 december gaan wetenschappers en studenten uit heel Nederland demonstreren in Den Haag. Ze vinden dat de voorgenomen bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs moeten worden tegengehouden. WOinActie, een landelijk platform van medewerkers en studenten dat zich sterk maakt voor de universiteit en haar toekomst, roept de hele populatie van de Universiteit Leiden op mee te demonstreren. De Universiteit Leiden steunt deze oproep en organiseert vervoer van Leiden naar Den Haag.

De eisen van WOinActie

De nieuwe bezuinigingen - ‘doelmatigheidskorting’, 'lumpsumkorting' -  moeten van tafel en de financiering per student moet terug naar het niveau van 2000.

Waarom demonstreren?

De universiteit kraakt in haar voegen, vindt WOinActie, onder druk van steeds meer studenten en een eerste geldstroom die deze groei niet volgt. De werkdruk is te hoog, de zalen te krap, het onderwijs te grootschalig en de arbeidsvoorwaarden voor docenten zijn te vaak minder dan eigenlijk zou moeten.

Bussen naar Den Haag

De universiteit zorgt voor gratis busvervoer van Leiden naar Den Haag en terug. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

Vertrektijden en opstaplocaties

Heen

12.15 uur Koepoortsbrug (begin Doezastraat)

Terug 15.30 uur Malieveld, Boorlaan

Meer druk nodig

WOinActie heeft brieven naar kranten gestuurd, rapporten geschreven, petities opgesteld, openluchtcolleges gegeven en cijfers aangedragen. En WOinActie trok in de landelijke actieweek in september 2018 al veel aandacht met openluchtcolleges aan elf universiteiten. Maar het was niet genoeg. De Haagse politiek is niet bijzonder onder de indruk. Daarom wordt het tijd om het voorbeeld van het lager onderwijs te volgen. Blijkbaar is collectieve druk noodzakelijk om de eisen kracht bij te zetten.

Teken de petitie

Namens WOinActie afdeling Leiden,

• Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies
  • Bram Ieven, docent moderne kunst en politiek, en contemporaine cultuur en globalisering