ICT

Cyberaanval: Open geen bijlagen van verdachte e-mails

30 januari 2019

De Universiteit Leiden is sinds vorige week doelwit van een cyberaanval. Medewerkers en studenten ontvangen via de bijlage in een mail een virus van het type trojan. Dat is een virus dat het mogelijk maakt voor hackers om vertrouwelijke gegevens te stelen, waaronder de wachtwoorden die in je browser(s) zijn opgeslagen.

Hoe ziet een verdachte mail eruit?
De e-mail kan er uit zien alsof iemand binnen de Universiteit Leiden dit heeft gemaild. Maar het kan ook ergens anders vandaan komen. Het bericht bevat Engelse tekst over een factuur en een Word-bestand waar het virus in zit. Het ISSC blokkeert deze mailberichten, maar het is mogelijk dat er nieuwe varianten opduiken.

PC of laptop besmet?
Is jouw PC of laptop besmet met het virus of vermoed je een besmetting? Volg dan onmiddellijk de volgende stappen:

1. Neem contact op met het ISSC via 071 527 8888;
  2. Reset altijd jouw ULCN wachtwoord;
  3. Reset je andere wachtwoorden, bijvoorbeeld die van je persoonlijke mail of van jouw bank. Het is zeer goed mogelijk dat onbevoegden toegang hebben gehad tot jouw account.