Onderwijs, Onderzoek

Study on Academic Stress and Student Mental Health

11 februari 2019

Voel jij je soms gestrest door je studie? Dan ben je niet de enige. Wellicht ken je zelfs medestudenten die zich ook zo voelen. Tegenwoordig hebben namelijk steeds meer studenten last van hoge academische stress, wat gerelateerd kan zijn aan een verminderde mentale welzijn, met daarbij depressie en angst-gerelateerde klachten. Zoals je je kunt voorstellen, hebben zowel stress, als mentale klachten, een negatieve impact op de persoonlijke ontwikkelingen en professionele doelstellingen van de studenten. Om de studenten beter te kunnen ondersteunen in de toekomst, hebben we meer kennis nodig over dit onderwerp.
Onderzoekers van de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden doen daarom onderzoek naar de relaties tussen academische stress en het mentale welzijn bij studenten. Het doel is om risico en beschermende factoren te identificeren, die wellicht van invloed zijn op het mentale welzijn van studenten, zodat in de toekomst programma’s ontwikkeld kunnen worden voor een betere welzijn onder de studenten.

Sinds jij je kan identificeren met dit onderwerp, zouden we je graag willen vragen om mee te doen met dit online onderzoek. Op deze manier help je ons om hopelijk het studentenleven minder stressvol te maken in de toekomst. Bij het afronden van het onderzoek, maak je kans om een tegoedbon van 10 euro voor bol.com winnen.

Nederlandse versie: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_aWxFR6d0oBpmvVH
Engelse versie: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_5sZPs1184P26XKl

Hartelijk dankt voor het meedoen! We waarderen het enorm.

Tot slot willen we je vragen om aan je vrienden te vertellen over dit belangrijke onderzoek.
Hoe meer deelnemers, hoe nuttiger dit onderzoek zal zijn voor alle studenten.

Waar gaat deze studie over?
In het kort: Het doel van de studie is het onderzoeken van academische stress en het psychologische welzijn van studenten.

Wat zit er voor mij in?
Als eerste, door mee te doen aan dit onderzoek help je toekomstige studenten. De resultaten van de studie kunnen onderzoekers helpen bij het ontwikkelen van (interventie) programma’s die stress verminderen en het psychologisch welzijn van de studenten verbeterd. Ten tweede, heb je de kans om een tegoedbon van 10 euro voor bol.com te winnen.

Wie kan er mee doen?
Studenten van 17 jaar of ouder die studeren aan het WO of hoger. De verzamelde data is vertrouwelijk en alleen beschikbaar voor de onderzoekers van deze studie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je privacy.

Hoe lang duurt het?
De vragenlijst invullen duurt ongeveer 20 minuten.

Wat moet ik doen om mee te doen?
De vragenlijst is beschikbaar in het Engels en Nederlands. Volg eenvoudig een van de links hierboven die je naar jouw gekozen taal brengt. Alle overige informatie volgt bij de start van de vragenlijst.

Een moment! Ik heb nog een vraag/opmerking…
Mocht je meer willen weten, kijk dan op de eerste pagina van de vragenlijst. Daar zal meer informatie worden gegeven over de studie. Als daar je vraag/vragen niet beantwoord wordt/worden, of als er is anders heel belangrijks is dat je ons wilt vertellen, voel je dan vrij om een email te sturen aan Dr. Verena Ly, een onderzoek coördinator van deze studie (v.ly@fsw.leidenuniv.nl).

Heb jij of je mede student psychologische hulp of ondersteuning nodig?
Studenten van de Universiteit Leiden kunnen een studenten psycholoog bezoeken tijdens open spreekuren: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 en 11.45. Graag aanmelden bij de Studiebegeleiding (Plexus), Kaiserstraat 25 voor 11.45 diezelfde dag.