Buddies gezocht!

25 juni 2019

Elk jaar starten er bij onze opleiding studenten die extra ondersteuning nodig hebben bij de organisatie van hun studie en/of praktische zaken. Vaak gaat het hierbij om studenten met een lichte vorm van autisme. Voor studenten met een autismespectrumstoornis is het gebruikelijk bij de Universiteit Leiden dat zij extra begeleiding kunnen krijgen door een buddy.

Een buddy is een ouderejaarsstudent van dezelfde opleiding die een jaar lang wekelijks een afspraak heeft met de eerstejaarsstudent. Deze afspraken duren in het algemeen maximaal een uur.

In dat uur kan de eerstejaarsstudent dan allerlei vragen stellen over studie-inhoudelijke zaken zoals bijvoorbeeld:

• Wat is echt belangrijk in de studiestof en wat is minder belangrijk?
  • Hoeveel tijd kost me een studieactiviteit en wanneer kan ik het best daarmee beginnen?
  • Hoe schrijf ik een essay en/of hoe bereid ik een presentatie voor?
  • Hoe geef ik me op voor tentamens, hoe werkt de bibliotheek, hoe maak ik een afspraak met een docent/studieadviseur?

Deze zaken komen vaak aan bod in de reguliere voorlichting van de opleiding maar niet alle studenten pikken dit onmiddellijk op. Studenten met een autismespectrumstoornis zijn vaak een beetje verlegen  en durven niet altijd door te vragen. Een wekelijks gesprek met een buddy kan ze dan enorm helpen.

De buddies krijgen een financiële bijdrage voor hun inzet.

Heb je zin om als buddy te fungeren en wil je meer informatie over het buddy-schap, neem dan contact op met studieadviseur Inge Tinbergen.