Aanrandingen in Leiden: wees waakzaam en alert

5 december 2019

Leiden is de afgelopen weken opgeschrikt door een reeks aanrandingen in de binnenstad. Op 4 december is er opnieuw een jonge vrouw aangerand, ditmaal in de Doelensteeg. Ze is het derde slachtoffer in enkele weken tijd. De universiteit roept haar studenten op voorzichtig en waakzaam te zijn, en indien nodig direct aangifte te doen bij de politie.

Ook getuigen kunnen zich bij de politie melden. Elke informatie is waardevol en kan leiden tot de aanhouding van de dader of daders. De politie heeft een signalement van de dader van 4 december, en heeft versterking ingezet voor het onderzoek dat kan leiden tot diens aanhouding. Ook surveilleert de politie extra in de binnenstad.

Voor studenten is het raadzaam goed op te letten, in de nachtelijke uren zo min mogelijk alleen de straat op te gaan, en bij het signaleren van iets verdachts direct politie/112 te bellen. Ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink roept inwoners van Leiden op om dit soort zaken direct bij de politie te melden, zodat de dader snel kan worden opgepakt.

Hoewel er voor slachtoffers een drempel kan zijn om naar de politie te stappen, is het van groot belang voor de opsporing om toch naar het politiebureau te komen, liefst samen met een goede vriend. Op het politiebureau staan agenten klaar die speciaal zijn opgeleid voor dit soort aangiftes en de begeleiding van slachtoffers van aanranding en verkrachting.

De universiteit staat over de recente gebeurtenissen in de stad in nauw contact met de politie, de gemeente, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden (PKvV) en de studentenverenigingen.

Studenten die op de universiteit willen praten over ervaringen met aanranding of verkrachting op straat (ook als zij geen slachtoffer maar getuige zijn geweest) kunnen voor hulp en begeleiding ook contact opnemen met de Ombudsfunctionaris en/of de Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag van de universiteit.